Moerasvegetatie voorkwam grotere olieramp
MIAMI/YERSEKE (ANP) – De vegetatie in de moerasranden van de Amerikaanse staat Louisiana voorkwamen een grotere olieramp dan nu al het geval is in het gebied. Doordat deze grote hoeveelheden olie tegenhield die vrijkwam bij de ramp in de Golf van Mexico in 2010, voorkwam de vegetatie dat de olie verder de wetlands introk.
Dat blijkt uit een Amerikaanse studie. Aan de studie deed ook een Nederlandse onderzoeker van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ) mee. Op de plekken waar de olie aanspoelde in 2010 op de kwelders, is bijna alle vervuiling door de planten tegengehouden, in de eerste 10 tot 20 meter.
Wel stierf in de voorste rand veel vegetatie af, waardoor de kwetsbare moerassen twee keer zo snel afkalfden dan normaal. „En dat komt nooit meer terug”, aldus onderzoeker Johan van de Koppel van het NIOZ. In het gebied ging voor de ramp elk uur al een voetbalveld aan zoutwatermoerassen verloren, onder meer door de indamming van de rivier de Mississippi.
Volgens de onderzoeker lijken de kwelders in de VS op die in Nederland, al klinken de kwelders bij ons niet in omdat ze meestal hoger liggen dan het wassende water en daardoor niet zo vaak onder water staan. Maar door de stijging van de zeespiegel wordt misschien „de natuur aan de kust in Nederland ook kwestbaarder”, aldus Van de Koppel.
Het onderzoek is maandag gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.