Meeste vuil verwijderd uit Twentekanaal
Rijkswaterstaat heeft het grootste deel van het vuil aan de oppervlakte van het Twentekanaal nabij Enschede verwijderd. Bij het blussen van de brand bij bandenfabrikant Vredestein kwamen olieresten, hout en gestold rubber in het water terecht.
Het vuil is nu opgeslagen in tankwagens, die het naar een vuilverbrandingsinstallatie vervoeren. Het opruimen van de restanten duurt nog de hele week. Rijkswaterstaat zegt dat het nog gaat om een kleine hoeveelheid afval, die voor 99 procent is ingedamd met schermen.
Rijkswaterstaat had tijdelijk een tekort aan tankwagens, maar dat probleem is inmiddels verholpen. „De hoeveelheid afval aan de oppervlakte van het Twentekanaal was zeer groot. Dit hebben we nog nooit meegemaakt”, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.
Over de aard van de giftige stoffen in en op de bodem van het Twentekanaal kan hij nog niets zeggen. Uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat de stoffen die vrijkwamen na de brand geen gevaar hebben opgeleverd voor de volksgezondheid. Desondanks was de uitkomst van het onderzoek gisteren voor de gemeente aanleiding om speeltuinen en zandbakken in de naburige wijk Twekkelerveld schoon te maken. Bewoners van Twekkelerveld mogen wel weer groente en fruit uit hun moestuin eten, mits goed gewassen en ontdaan van roetdeeltjes.