„Levenslang voor Ingabire na nepproces”
DEN HAAG (ANP) – Victoire Ingabire, die jarenlang als accountant in Zevenhuizen woonde, wordt vrijdag zeer waarschijnlijk tot levenslang veroordeeld in Rwanda. Het proces was onecht, compleet met nepgetuigen. Dat beweert de Haagse advocaat Jan Hofdijk, die in Nederland actievoert voor de vrouw.
Ingabire (43) werkte in Nederland in de top van een accountantsfirma. Maar ze trok in 2010 naar haar vaderland Rwanda om mee te doen met de presidentsverkiezingen. Nog voor ze zich kon inschrijven, werd ze al opgepakt. Ze wordt beschuldigd van haatzaaien en lidmaatschap van een terroristische militie. „Onzin”, zei Hofdijk maandag tegen het ANP. „Die gewapende militie bestaat helemaal niet. De zogenaamde getuigen die zeggen dat ze haar daar hebben meegemaakt, zijn gewoon geïnstrueerd door justitie. De rechters spelen dat mee. Om gek van te worden.”
Het stoort Hofdijk dat Nederlandse autoriteiten meewerkten aan het proces. Ze deden huiszoeking in Zevenhuizen en stuurden volgens hem onzinnige documenten naar de rechtbank.
Mede hierdoor eiste de aanklager 2 maanden geleden levenslange celstraf tegen Ingabire. „De eis veroorzaakte geen internationale ophef. Echt zero. Omdat het een politiek vonnis is, gaan ze nu voor de hoofdprijs: levenslang”, schat Hofdijk in. De doodstraf is afgeschaft in Rwanda. Maar zodra het vonnis definitief is, gaat Ingabire naar een oude zuidelijke gevangenis, waar martelen gewoon is.
Volgens Hofdijk wil de Rwandese president Paul Kagame zo afkomen van een politieke tegenstander. „Hij vreest dat Ingabire veel mensen op de been kan brengen. Victoire is namelijk een Hutu en 70 à 80 procent van de bevolking in Rwanda is dat ook, terwijl Kagame een Tutsi is. Een beetje zoals in Syrië: waar een minderheid met harde hand regeert.”
De advocaat benadrukt echter dat Victoire zelf geen onderscheid maakt naar Hutu’s en Tutsi’s. De strijd tussen deze twee bevolkingsgroepen leidde in 1994 tot een genocide: Hutu-extremisten vermoordden daarbij 0,5 tot 1 miljoen Tutsi’s en gematigde Hutu’s.
Ingabires man, hun twee volwassen kinderen en sympathisanten demonstreren sinds april elke donderdagmiddag bij de Tweede Kamer. Ze dragen dan een roze jurk, net als Victoire verplicht is te dragen in de Rwandese gevangenis. Het paar heeft ook een zoontje van 10 jaar.
Hofdijk overlegt deze week met Ingabires Britse advocaat Ian Edwards over een hoger beroep. Dat kan eventueel bij het Hof van de Oost-Afrikaanse Landen. Bij dat laatste verwacht hij meer kans op succes dan in Rwanda zelf. Er bestaat nog geen verdrag waardoor ze haar straf in Nederland mag uitzitten.