Gunstiger fiscale regeling voor leaserijders
Rijden in een auto van de zaak wordt volgend jaar minder fiscaal belast. Vanaf 1 januari hoeft nog maar 20 procent van de cataloguswaarde van de wagen bij het belastbaar inkomen te worden opgeteld, in plaats van 25 procent. Dat bevestigen bronnen rond het kabinet woensdag. De maatregel maakt deel uit van het belastingplan voor volgend jaar, dat het kabinet op prinsjesdag zal presenteren.
Vanaf 1 januari zal de fiscus bovendien het rijden met een auto van de zaak naar het werk als zakelijk verkeer aanmerken. Nu geldt dit voor een deel nog als privé–verkeer. Dat betekent bijvoorbeeld dat een loodgieter die het bestelbusje van zijn baas mee naar huis neemt om de volgende dag tijdig op een klus te kunnen zijn, daarvoor door de Belastindienst wordt aangeslagen. Minister Zalm van Financiën kondigde enkele maanden terug al aan dat het kabinet hier iets aan zou gaan doen.
Voor mensen die hun eigen auto voor hun werk gebruiken, betekent de nieuwe regeling geen goed nieuws. De belastingvrije vergoeding van 28 eurocent per kilometer wordt fors verlaagd, volgens sommige bronnen zelfs meer dan gehalveerd.
De werkgeversorganisatie VNO–NCW reageert verheugd dat het kabinet eindelijk iets doet aan de al jaren slepende ’bestelbusjesproblematiek’. „Wij zijn hier zeer positief over. De regeling wekte al jaren grote irritatie bij onze leden", zegt een woordvoerder. Wel noemt hij het verlagen van de kilometervergoeding „een drastische ingreep".
De Tweede–Kamerfractie van GroenLinks laat weten „fel tegen" het verlagen van de fiscale bijtelling van lease–auto’s te zijn. „In tijden van bezuinigingen is het zeer ongewenst dat eigenaren van lease–auto’s een fiscaal cadeautje van de overheid krijgen", meldden de Kamerleden Vendrik en Duyvendak. „Dit cadeautje is bovendien slecht voor het milieu en de files." Beide Kamerleden hebben woensdag schriftelijke vragen gesteld over de kwestie aan staatssecretaris Wijn van Financiën.