Economie

FNV overweegt vast bedrag als structurele looneis

De FNV overweegt om volgend jaar een vast bedrag aan loonsverhoging te eisen in plaats van de gebruikelijke procentuele loonstijgingen. De vakcentrale wil zo lagere inkomens meer compenseren voor de bezuinigingen van het kabinet dan mensen met een hoog salaris. De FNV reageert hiermee op een voorstel van vakcentrale CNV om de loonstijging volgend jaar te beperken tot een incidentele verhoging.

ANP
27 August 2003 16:23Gewijzigd op 14 November 2020 00:31

„Zou je niet met een nominale loonsverhoging moeten komen? Een bedrag van centen in plaats van procenten", aldus FNV–voorzitter L. de Waal woensdag.

Als iedere werknemer hetzelfde bedrag aan loonsverhoging krijgt, pakt de stijging in verhouding hoger uit voor mensen met een laag inkomen dan voor de hogere inkomens. In tegenstelling tot het CNV, dat een eenmalig bedrag voorstelt, wil de FNV dat deze zogeheten nominale loonsverhoging wel doorwerkt in de jaren na 2004.

Volgens De Waal moeten de lagere inkomens worden gecompenseerd voor de bezuinigingsplannen van de regering. Hij noemt de hogere ziektekosten als voorbeeld. „Het kabinet is bezig met de nominalisering van de ziektenkostenpremies, dezelfde premie voor iedereen. Moet je lagere inkomens dan niet compenseren met een nominale loonsverhoging?"

De FNV werkt op dit moment aan zijn definitieve looneisen voor volgend jaar. De vakcentrale zal haar wensen op 15 september presenteren. Collegavakcentrale CNV komt dan ook met haar eisen. Het CNV zei eerder op woensdag dat het bereid is af te zien van een structurele loonsverhoging als het kabinet het deeltijdpensioen en deeltijdontslag invoert. Bovendien wil de bond dat de regering niet tornt aan het SER–akkoord over de nieuwe WAO en eist die een overgangsregeling om de bezuinigingen op de prepensioenen te verzachten.

De FNV wijst het voorstel van het CNV over de incidentele loonsverhoging niet op voorhand af. „Het is een interessant openingsbod van het CNV. Als het kabinet de deur openzet voor deze voorstellen, dan gaan wij samen met het CNV naar binnen. Wij kunnen met het CNV door één deur", aldus De Waal.

De FNV–voorzitter is er echter allerminst gerust op dat het kabinet mee zal gaan met de voorstellen. „Het zou verwonderlijk zijn als het kabinet de eisen van het CNV inwilligt. De bezuinigingen op het prepensioen zijn namelijk onlangs juist vervroegd en het kabinet heeft aangegeven dat het zich niet zal houden aan het SER–voorstel over de WAO."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer