Verkiezingsprogramma SGP: Minder staat en minder Europa
DEN HAAG – De SGP wil het lenteakkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie met elkaar sloten over de begroting van 2013 op tenminste drie punten wijzigen.
Dat blijkt uit het conceptverkiezingsprogramma „Daad bij het Woord”, dat SGP-lijsttrekker Van der Staaij woensdagmorgen presenteerde.
Het Kunduzakkoord, zoals het lenteakkoord ook wordt genoemd, geeft volgens de SGP een goede aanzet om te komen tot een begrotingsevenwicht, maar werkt op een aantal punten averechts. Dat geldt bijvoorbeeld bij de forensenbelasting (het afschaffen van het fiscale voordeel voor woon-werkverkeer), de plicht van werkgevers om ww door te betalen voor ontslagen werknemers en de afschaffing van het accijnsvoordeel voor boeren die ‘rode diesel’ gebruiken. „Hervormingen en bezuinigingen moeten elkaar versterken”, zo is de stelling van de SGP.
Voor de huidige financieel-economische vraagstukken moet er voor de korte en lange termijn een balans gevonden om de scheefgroei recht te trekken. De SGP doet dat langs drie lijnen: Meer samenleving, minder staat; meer groei, minder tekort en meer Nederland en minder Europa.
Concreet stelt de partij stevige hervormingen voor op het gebied van de woningmarkt en van Europa. De partij wil de overdrachtsbelasting afschaffen, het eigen-woningforfait afbouwen en de hypotheekrenteaftrek hervormen. De belasting op arbeid wordt verlaagd met deze opbrengsten. Verder pleit de partij voor het koppelen van pensioenopbouw, de aflossing van hypotheken en zorg.
Europa moet van de SGP afslanken: minder taken, minder geld en minder regels. De financiële afdracht van ons land aan de EU kan en moet fors naar beneden. Verder moeten Eurolanden moeten zich aan afspraken houden. Zo niet, dan moeten zij uit de euro kunnen worden gezet. „Europa is een molensteen om de nek van nationale staten”, aldus Van der Staaij.
Bescherming van het leven is ook een belangrijk speerpunt voor de SGP. Daarom moeten de Abortuswet en de Euthanasiewet van tafel. De miljarden voor kinderopvang moeten naar de kinderbijslag en het kindgebonden budget. Ook wil de SGP laagdrempelige ‘relatiehulp’ voor echtparen die willen scheiden.