Ouderbijdrage school geeft weer ergernis
De ouderbijdrage in het onderwijs blijft een bron van ergernis. Enkele tientallen studenten van het Nova College in Haarlem weigeren de bijdrage, die vrijwillig is, te betalen. Twee jaar geleden was er ook al commotie rond de ouderbijdrage.
De studenten van het regionaal opleidingscentrum Nova zijn het niet eens met de besteding van de ouderbijdrage op hun school. Ze weigeren daarom het bedrag te betalen. De school schakelde daarop een incassobureau in.
Staatssecretaris Nijs van Onderwijs vindt de reactie van de school niet passend. „Het kan natuurlijk niet zo zijn dat een vrijwillige bijdrage op een of andere manier een verplichtend karakter krijgt. Vrijwillig moet vrijwillig zijn”, antwoordde ze dinsdag op kamervragen van de Socialistische Partij (SP) over de kwestie. Als de school en de studenten hun strijd niet kunnen beslechten, dreigt Nijs de onderwijsinspectie naar Haarlem te sturen.
De staatssecretaris beloofde de Kamer dinsdag dat zij zal proberen het overleg over een gedragscode voor de mbo-sector weer nieuw leven in het blazen. Daarin moeten ook afspraken staan over de vrijwillige ouderbijdrage en wat daar tegenover moet staan. In oktober wil ze daar met de branche over praten. Mocht dat gesprek niet tot resultaten leiden, dan overweegt de staatssecretaris wettelijke maatregelen te nemen.
De SP maakte twee jaar geleden een zwartboek met 190 klachten over de ouderbijdrage. Daaruit blijkt dat veel scholen de bijdrage op papier als vrijwillig beschouwen, maar in de praktijk als verplicht. Ouders die het bedrag niet kunnen of willen betalen, krijgen te horen dat de school een incassobureau of deurwaarder zal inschakelen. Andere scholen dreigen leerlingen uit te sluiten van bepaalde activiteiten. Veel ouders zwichten voor de dreigementen en betalen het bedrag alsnog.
Ook de extreme hoogte van de ouderbijdrage op sommige scholen geeft ergernis. Uit het SP-onderzoek blijkt dat het bedrag kan oplopen tot meer dan 600 euro. Scholen zeggen het geld nodig te hebben om goed onderwijs te kunnen geven. Ze schuiven de schuld naar het ministerie van Onderwijs. Dat zou te weinig geld schieten.
De SP, die het onderzoek samen met de scholierenorganisaties JOB en LAKS uitvoerde, vindt dat de ouderbijdrage tot een ongewenste tweedeling in het onderwijs leidt: in rijke en arme scholen. De partij pleit voor het verhogen van de rijksvergoeding aan scholen, zodat die zonder extra inkomsten goed onderwijs kunnen geven. De SP wil de ouderbijdrage in de toekomst helemaal afschaffen. Zolang die echter bestaat, moet de onderwijsinspectie erop toezien dat scholen de bijdrage ook echt vrijwillig houden. Het inschakelen van een deurwaarder, als ouders niet betalen, moet verboden worden, aldus de SP.