Politiek

Plan verbod rituele slacht maakte veel los

DEN HAAG (ANP) – Verontruste opperrabijnen uit Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland die een bliksembezoek brachten aan Nederland en dreigden naar de rechter te stappen en een aanhoudende stroom brieven en mails in de postbussen van Kamerleden. Het voorstel om onverdoofd -ritueel- slachten te verbieden, maakte vooral het afgelopen jaar veel los.

19 June 2012 14:34Gewijzigd op 14 November 2020 21:41
Ritueel geslachte dieren.   Foto ANP
Ritueel geslachte dieren. Foto ANP

Dinsdag stemde een meerderheid in de Eerste Kamer tegen het verbod dat Tweede Kamerlid Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) wil. De Eerste Kamer telt 75 zetels en 51 senatoren willen geen verbod, omdat ze vinden dat dit de vrijheid van godsdienst aantast. Een jaar geleden sprak een meerderheid van de Tweede Kamer zich wel uit voor een verbod. Maar in de achterbannen van de politieke partijen vonden toen al verhitte discussies plaats.

De hoop van menig politieke partij dat de rust rond het onderwerp weerkeert nu de Senaat het voorstel heeft afgewezen, lijkt ijdel. Thieme werkte sinds 2008 aan het nu afgewezen voorstel en liet al weten dat ze alleen maar strijdbaarder wordt en met een nieuw plan komt. Bovendien gaat de PvdD de rituele slacht deze zomer in de verkiezingscampagne opnieuw aankaarten.

Thieme vraagt zich af hoe partijen kunnen verantwoorden dat het dierenleed dat ze zien bij deze manier van slachten nu gewoon kan doorgaan. „Dit maakt de kloof met mensen in de maatschappij die hier iets aan willen doen alleen maar groter.”

De PvdD wil af van de uitzondering in de wet waardoor joodse en islamitische slachters dieren zonder verdoving ritueel mogen slachten. Volgens wetenschappers en dierenartsen ervaren de dieren daarbij extra stress en pijn. Thieme vindt niet dat een verbod raakt aan de godsdienstvrijheid, voor haar eindigt de vrijheid van godsdienst waar dierenleed begint.

Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) vindt een verbod te ver gaan. Hij maakte onlangs afspraken met joodse- en moslimorganisaties en slachthuizen om het dierenwelzijn te verbeteren tijdens de rituele slacht. Vanaf 2013 geldt dat een dier 40 seconden na de halssnede echt het bewustzijn moet hebben verloren, anders wordt ingegrepen. Ook moet de slachter beoordelen of het dier wel geschikt is om op deze manier te worden gedood. En er wordt nog verder gepraat over de uitwerking van andere zaken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer