TON en Brinkman gaan op in Democratisch Politiek Keerpunt
DEN HAAG (ANP) – Het Democratisch Politiek Keerpunt (DPK), de nieuwe fusiepartij van de Onafhankelijke Burger Partij van Hero Brinkman en Trots op Nederland, moet een „megagroot” gat op rechts gaan opvullen. Dat zei Hero Brinkman dinsdag bij de presentatie van de partij.
Volgens Brinkman zal DPK „een zeer krachtig geluid op rechts” geven. Dat is nodig omdat de PVV „financieel-economisch even links is als de SP”, terwijl de VVD haar „aloude achterban van de ondernemer binnen het mkb (midden- en kleinbedrijf) en de hardwerkende burger keihard in de steek heeft gelaten”. ‘
Hij ziet in de nieuwe partij als de definitieve erfenis van Pim Fortuyn. Bij de presentatie was ook een lid van Leefbaar Rotterdam en de LPF aanwezig. „We zijn een bundeling op rechts - rechtsliberaal zoals Pim Fortuyn ook was.”
Brinkman is gekozen tot partijleider en lijsttrekker. Hij gaat ervan uit zeker 5 zetels te halen en is bereid met iedereen te praten. Hij verwacht na de verkiezingen een Kunduzcoalitie. Als die geen meerderheid haalt, wil hij zich daarbij wel aansluiten om rechts in de coalitie sterker te maken.
De fusie verloopt zeer voorspoedig, constateert Brinkman die eerder dit jaar uit de partij van Geert Wilders stapte. De nieuwe partijnaam geeft aan dat de leden „democraat in hart en nieren zijn”. Politiek Keerpunt staat volgens hem voor de „status waarin we nu verkeren”. De slogan wordt: Voor een sterker Nederland.
DPK hoopt het nieuwe programma over twee tot drie weken te kunnen presenteren. De partij wil onder meer snijden in de overheid. Zo moet 25 procent van de ambtenaren verdwijnen, maar niet bij politie en defensie. „De overheid moet de tering naar de nering zetten”, stelt Brinkman.
Verder wil hij het mkb en zzp-ers stimuleren onder meer met lagere belastingen. De btw-verhoging moet worden teruggedraaid, maar de forensenbelasting zal worden gehandhaafd. Snijden in ontwikkelingssamenwerking heeft zijn zegen. De partij is niet tegen Europa, maar vindt dat rijke West-Europese landen uit de euro moeten stappen en een nieuwe munteenheid in het leven moeten roepen.