Zendingsdag CGK: licht brengen in de duisternis (met fotoserie)
ZEIST – „Is het in ons leven licht, of leven we nog in de duisternis?” Met die vraag opende ds. A. K. Wallet, christelijk gereformeerd emeritus predikant te Schoonrewoerd, zaterdag de zendingsdag van de Christelijke Gereformeerde Kerken van de classis Utrecht.
Vanwege de weersomstandigheden kwamen de 300 bezoekers niet bijeen in het Zeisterbos maar in de Rehobothkerk van de gereformeerde gemeente te Zeist.
Het thema van de zendingsdag was: ”Opdat zij licht zien”. „Als je onder de armoedegrens moet leven, zie je meestal duisternis in plaats van licht”, zei ds. Wallet. Volgens hem leven velen ook in geestelijke armoede. „Zijn onze huizen wel geestelijk verwarmd?
Brandt er het liefdevuur?”, zo vervolgde hij. Ook informeerde hij naar de geestelijke staat van het meubilair. „Is dat aftands en aan vernieuwing toe? Zijn we toe aan nieuw licht in de duisternis of leven we nog in de geestelijke duisternis? Is er een geestelijk wandelen en worstelen met God?”
Ds. G. R. Procee, christelijk gereformeerd predikant te Middelharnis, sprak over de strijd tussen licht en duisternis. „Licht en duisternis staan tegenover elkaar”, zei hij. „Die twee staan niet op gelijke voet.” De duisternis schetste de predikant als de macht van het kwaad. Het kwaad is er niet altijd geweest, maar is door de zonde in de wereld gekomen. „We hebben daar allemaal mee te maken. We zijn overgeleverd aan de macht van de duisternis. Wat een wonder dat God een Licht is en er geen duisternis in Hem is. Hij is het Licht der wereld, het Licht dat schijnt in de duisternis.”
De duisternis haat het licht, aldus ds. Procee. Volgens hem heerst er daarom een voortdurende strijd tussen het licht en de duisternis. „Met de geestelijke wapenrusting kunnen we de strijd tegen de duisternis overwinnen. Alleen zo verliest de duisternis het van het licht. Sinds Pinksteren schijnt het licht voluit in de duisternis van mensenharten.”
Ook vandaag worden zo mensen onttrokken aan het domein van de duisternis, aldus ds. Procee. „Ondanks dat de vorst der duisternis hen probeert van het licht af te trekken. Maar de poorten der hel zullen de aanvallen van het Evangelie niet kunnen tegenhouden. Alles loopt uit op de overwinning van Jezus Christus.”
Getuigen
Ds. J. van Walsem uit Leerdam, hield een toespraak over ”Getuigen van het licht”. „Getuigen staan in dienst van de waarheid”, zei hij, daarvoor verwijzend naar een rechtszaak. Ook Paulus geeft voor Agrippa een profetisch getuigenis. Ds. Van Walsem: „Paulus getuigde van de opstanding van Jezus Christus uit de doden, waarvan de apostelen oog- en oorgetuigen zijn. Zij verkondigen de boodschap waaraan zij deel hebben gekregen. Door hen roept hij ook ons op tot bekering. Getuigen zijn van het licht is ook onze roeping vandaag. Niet dat wij mensen kunnen overtuigen. Dat is het werk van de Heilige Geest.”
Wel is er volgens hem verschil tussen een lichtbron en een lichtdrager. De lichtbron is Christus en wij zijn slechts lichtdragers. Getuige zijn van het licht word je niet altijd in dank afgenomen, stelde de predikant.
Ver weg en dichtbij
”Het licht brengen in Mozambique” was het onderwerp waarover ds. G. Vos, christelijk gereformeerd predikant te Assen, tijdens de middagbijeenkomst sprak. Ds. Vos is vanaf 2004 zesenhalf jaar voor de zending werkzaam geweest in Mozambique. Na de burgeroorlog die woedde van 1975 tot 1992 zijn de kerken in dat land enorm gegroeid, onder meer door de uitzendingen van Trans World Radio. Er was echter sprake van achterstand in de toerusting van kerkelijke leiders.
In 1998 is ds. Van ’t Spijker daar begonnen met de opleiding en training van kerkleiders. Volgens ds. Vos is er onder hen nog altijd sprake van een vermenging van geloof en magie. „Velen menen dat de mens iets moet doen om tot God op te klimmen. Dat hij zich geschikt moet maken om met Hem verzoend te worden. Wij leren hun dat het genade is, waardoor mensen met God verzoend worden.”
Ten slotte sprak student J. Hoefnagel uit Zwartsluis over het evangelisatiewerk in zijn 4700 inwoners tellende dorp in de Kop van Overijssel.
Toen het aantal leden van de kleine christelijke gereformeerde kerk daar terugliep, is er nog enige tijd ondersteuning verleend vanuit Genemuiden. Uiteindelijk is de kerkelijke gemeente van Zwartsluis opgeheven en is daar een evangelisatieproject opgezet dat volgend jaar wordt beëindigd. Hoefnagel biedt Bijbelcursussen aan. Evangeliseren is „dat mensen in de praktijk van het dagelijks leven aan ons kunnen zien wie God is”, stelde de student.