Ordina ziet wat licht aan het eind van de tunnel
Na een moeilijk eerste halfjaar ziet Ordina voorzichtig positieve signalen uit de markt komen. In het tweede kwartaal begon het aantal offerte–aanvragen te groeien. Toch denkt de automatiseerder niet dat dit al in de tweede helft van dit jaar tot meer projecten zal leiden. De besluitvorming blijft traag, zeker bij de overheid, goed voor 43 procent van de omzet.
Ordina voorziet in de tweede helft van dit jaar nog een lichte omzetdaling. De onderneming denkt over heel 2003 een bedrijfsresultaat te kunnen halen van ongeveer 10 miljoen euro. Onder de streep zou er dan 5 miljoen euro over kunnen blijven. In 2002 verdiende Ordina netto 8,9 miljoen euro.
In de eerste helft van dit jaar is Ordina echter in de rode cijfers terechtgekomen. De omzet nam af met 15 procent tot 175 miljoen euro. In dit bedrag is inbegrepen een omzet van 3,1 miljoen van het overgenomen Clockwork. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 400.000 euro. Dat was inclusief 7,5 miljoen euro aan reorganisatiekosten. Hiermee is de verwachting uitgekomen die Ordina eerder dit jaar uitsprak.
Bestuursvoorzitter R. Kasteel zei dinsdag dat de kabinetsformatie bij de ministeries tot besluiteloosheid heeft geleid. Zijn financiële collega H. den Hartog sprak zelfs van „een verlamming bij de overheid". Bij de technische automatisering was er volgens Kasteel nog altijd sprake van overcapaciteit. Al eerder besloot Ordina dan ook om 225 banen van de meer dan 3500 te schrappen. In de meeste gevallen vertrokken medewerkers naar het bedrijfsleven of de overheid, die externe krachten hebben vervangen door eigen medewerkers. De personeelsreductie is intussen „snel en zorgvulding" afgewikkeld.
Eind dit jaar is Ordina volgens Kasteel helemaal klaar voor betere tijden. De solvabiliteit, het vermogen om aan de verplichtingen te kunnen voldoen, ligt nu op 53 procent en heel conservatief, de goodwill niet meegerekend, op 35 procent. Dat is van belang omdat klanten steeds meer alleen zaken willen doen met „blijvertjes in de markt". Ook bedrijfsgrootte is daarom belangrijk.
Daarbij worden projecten groter en complexer. Ordina kijkt daarom steeds meer naar de mogelijkheid samen met anderen op projecten in te schrijven. Zo verwacht Kasteel binnenkort met PinkRoccade in zee te gaan voor een omvangrijk overheidsproject.
Kasteel kijkt ook weer naar overnames in Nederland. Het geld is geen probleem. Iets concreets zit er nog niet aan te komen, maar „we kijken naar de menukaart".