Confrontatie tussen Korea’s
De Zuid-Koreaanse marine heeft dinsdag waarschuwingsschoten gelost nadat een patrouilleboot van de Noord-Koreaanse marine Zuid-Koreaanse wateren was binnengevaren. Dat heeft Zuid-Korea gemeld.
Het Noord-Koreaanse schip maakte nadat het was gewaarschuwd rechtsomkeert en een gewapende confrontatie bleef uit, zo werd gezegd. De patrouilleboot voer de Zuid-Koreaanse wateren bijna 500 meter binnen. Mogelijk deed het dit per ongeluk, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. De maritieme grens tussen de twee Korea’s is niet duidelijk gemarkeerd.
Het incident had plaats een dag voordat in de Chinese hoofdstad Peking onderhandelingen beginnen over het omstreden kernwapenprogramma van Noord-Korea. De Noord-Koreaanse delegatie kwam dinsdagochtend in Peking aan. Zij zal daar vanaf woensdag tot en met vrijdag overleg voeren met afgevaardigden uit de Verenigde Staten, Rusland, China, Zuid-Korea en Japan. Diplomaten uit deze landen kwamen maandag al in China aan.
De landen zullen naar verwachting op de Noord-Koreanen inpraten in de hoop dat het stalinistische en vrijwel hermetisch van de buitenwereld afgesloten land zijn nucleaire projecten beperkt of staakt.
In de Residentie van de Gedistingeerde Gasten in het westen van de Chinese hoofdstad worden volgens waarnemers waarschijnlijk niet direct concrete resultaten geboekt. In april praatten de VS en Noord-Korea onder leiding van China ook al over het kernwapenprogramma van Pyongyang, maar dat bleef zonder resultaat. Woensdag is de club van bezorgden evenwel groter, omdat ook Japan, Zuid-Korea en Rusland aanschuiven.
De VS en tal van landen in de regio zijn bezorgd over de uitdagende houding van het regime in Pyongyang, dat wordt geleid door Kim Jong Il, de tweede in de lijn van deze Noord-Koreaanse dynastie die zijn vader, Kim Il Sung, in 1949 vestigde. Kim Il Sung overleed in juli 1994, maar wordt door het regime als „eeuwig levend staatshoofd” voorgesteld. De bevolking is verplicht hem in die hoedanigheid openlijk te vereren.