Rekenkamer: Nut gasrotonde is nooit goed onderbouwd
DEN HAAG (ANP) – De overheid heeft miljarden geïnvesteerd in de ontwikkeling van een gasrotonde zonder aan te tonen dat deze aanpak bijdraagt aan de Nederlandse economie. De Algemene Rekenkamer heeft donderdag een rapport gepubliceerd waarin staat dat de Tweede Kamer nog steeds niet goed op de hoogte is gebracht van het publieke belang van het project.
Omdat de gasvoorraden van Nederland langzaam opraken, besloot het kabinet in 2007 om Nederland om te vormen tot een economisch winstgevend gastransportknooppunt. Op die manier moet er voor de toekomst een betrouwbare, betaalbare en schone energievoorziening zeker worden gesteld. Het idee is dat Nederland straks geïmporteerd gas gaat opslaan in lege gasvelden, om dat vervolgens door te verkopen aan afnemers in binnen- en buitenland.
Volgens de Algemene Rekenkamer heeft het kabinet destijds nooit onderzocht of dit project wel nodig en nuttig zou zijn. Pas in 2010 werd besloten een studie te laten uitvoeren, maar toen had staatsbedrijf Gasunie al 7,2 miljard euro in de gasrotonde geïnvesteerd. Het controleorgaan vindt ook dat het kabinet de Tweede Kamer beter had moeten informeren over een risicovolle aankoop van een Noord-Duits gasnet en een toezegging van overheidsdeelname aan een gasopslagproject in het Noord-Hollandse Bergermeer.
Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) heeft aan de Algemene Rekenkamer laten weten het niet eens te zijn met deze conclusie. Uitvoerende beslissingen die hij neemt als aandeelhouder van een staatsbedrijf, hoeven niet allemaal in de Tweede Kamer te worden besproken. En over de commerciële investeringen in Duitsland en het Bergermeer zou volgens de minister altijd goed zijn gecommuniceerd. Wel belooft hij de Tweede Kamer voortaan meer helderheid te zullen geven over de kosten, baten en risico’s van de investeringen in de gasrotonde.