Politiek

Stoom en kokend water in debat homoles

DEN HAAG – Grote verontwaardiging woensdag in politiek Den Haag toen minister Van Bijsterveldt van Onderwijs had laten weten dat de verplichte voorlichting over seksualiteit en seksuele diversiteit niet 
per 1 augustus 2012, maar per 1 augustus 2013 ingaat.

14 June 2012 11:28Gewijzigd op 14 November 2020 21:35
Van Bijsterveldt. Foto ANP
Van Bijsterveldt. Foto ANP

In allerijl drukte een Kamermeerderheid een spoeddebat met de bewindsvrouw door. Alles zou en moest opzij om toch 1 augustus aanstaande te halen.

Door de haast deden Christen­Unie en GroenLinks helemaal niet aan het debat mee. SGP-onderwijswoordvoerder Dijkgraaf had ook andere verplichtingen, maar fractievoorzitter Van der Staaij kon zich wel vrijmaken. Laatstgenoemde plaatste aan het begin van zijn inbreng kritische kanttekeningen bij de gang van zaken. Hij vroeg zich af waarom het debat „met stoom en kokend water” ingepland moest worden.

D66, VVD, PvdA, PVV, SP en GroenLinks vielen de minister hard aan op het uitstel dat is ontstaan doordat de Raad van State aan de minister om een extra advies van de Onderwijsraad heeft gevraagd. Dat advies is volgens de Raad nodig omdat de verplichte voorlichting raakt aan de vrijheid van onderwijs. Pas als het advies van de Onderwijsraad binnen is, gaat de Raad van State een advies geven.

Volgens de Kamer kwam het extra advies de minister wel goed uit omdat ze zich tot november vorig jaar had verzet tegen de verplichting. Het kostte de minister de nodige moeite om de Kamer ervan te overtuigen dat het normaal is dat er gehoor wordt gegeven aan een dergelijk verzoek van de Raad van State.

CDA en SGP stonden aan de zijde van de minister. Volgens CDA-Kamerlid Van Toorenburg is de voorlichting al goed geregeld in de kerndoelen. De SGP’er Van der Staaij hekelde het gemak waarmee de fracties omgaan met aanvragen aan adviesorganen. Het is volgens hem waardevol dat de Kamer over onderwerpen waarover de politieke meningen ver uiteenlopen onafhankelijk advies krijgt.

Uiteindelijk verzachtte de toon. In de tweede termijn waren VVD, SP en PVV „geneigd” de minister te geloven. Haar belofte om zo mogelijk dit jaar de verplichting nog te laten ingaan, hielp daar ook bij. SP-Kamerlid Van Dijk ziet nu de Raad van State, waar sinds kort oud-minister Donner (CDA) aan het roer staat, als boosdoener.

Zijdelings kwam even ter sprake voor welke scholen de verplichting nu vooral is bedoeld. Deze vraag komt uitgebreid aan de orde als de Kamer na ommekomst van het advies van de Raad van State inhoudelijk over het onderwerp gaat praten. PVV-Kamerlid Beertema denkt dat vooral moslimscholen en openbare roc’s hun lessen moeten aanpassen. Op veel van deze scholen wordt helemaal niet over seksualiteit gesproken. Orthodox-christelijke scholen spreken er wel over. „Dat gebeurt niet volgens mijn ideeën, maar er is wel sprake van respect”, aldus de PVV’er.

SP-Kamerlid Van Dijk denkt daar heel anders over. Volgens hem willen orthodox-christelijke scholen er geen aandacht aan besteden. Hij schermde met de methode ”Wonderlijk gemaakt”, waarin staat dat het verstandig is als jongeren zich niet overgeven aan homoseksualiteit.

De SP’er was blijkbaar vergeten dat Van Bijsterveldt hierover enkele weken geleden hierover al schriftelijke vragen van GroenLinks had beantwoord. Daarin schrijft de minister dat de overheid „gezien de grondwettelijk gewaarborgde vrijheid van inrichting, niet in de keuze van leermiddelen door scholen” treedt. Maar daar zal, gezien de felheid woensdag, nog niet het laatste woord over zijn gezegd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer