Politiek

Verzoek van Wilders zeer uitzonderlijk

DEN HAAG (ANP) – Fred de Graaf, voorzitter van de Eerste Kamer en daarmee ook van de Verenigde Vergadering van de Eerste en Tweede Kamer, gaat grondig studeren op de procedurele achtergrond van de nieuwe poging van Geert Wilders (PVV) om uitstel te krijgen van de beslissing over het nieuwe permanente Europese noodfonds ESM tot na de verkiezingen in Nederland (12 september). Wilders wil dat de Eerste èn Tweede Kamer samen bij elkaar komen om te praten over uitstel.

13 June 2012 14:27Gewijzigd op 14 November 2020 21:34

„Zo’n verzoek is in geen jaren voorgekomen”, aldus een woordvoerster van de Senaat. En gehonoreerd is het voor zo ver valt na te gaan al helemaal nooit. Het is onduidelijk hoe lang De Graaf nodig heeft. De ESM staat voor 25 juni op de voorlopige agenda van de Senaat.

Een ‘Verenigde Vergadering’ van beide Kamers komt al niet vaak voor. Prinsjesdag is zo’n bijeenkomst en verder slaan de Kamers de handen tot nog toe alleen ineen bij belangrijke koninklijke zaken, bijvoorbeeld het huwelijk van een troonopvolger en als er een regent zou moeten worden aangewezen. De inhuldiging van een nieuwe koning geschiedt ook altijd in een Verenigde Vergadering, al heeft die dan wel plaats in Amsterdam. Ook zijn er wel gezamenlijke herdenkingen en ontvangsten geweest.

Maar Wilders heeft het Reglement van Orde van de Verenigde Vergadering erop nagelezen en denkt dat er toch mogelijkheden kunnen zijn om ook over het noodfonds bijeen te komen. Er is wel een verzoek van 11 leden uit de beide Kamers nodig, zegt hij. Die 11 handtekeningen heeft hij. Het reglement geeft ‘geen opsomming van aan de vergadering voorbehouden zaken’, aldus Wilders. Het is op zijn minst onduidelijk of het mogelijk is uit eigener beweging de Verenigde Vergadering bijeen te roepen voor andere gevallen dan de Grondwet vermeldt.

Wilders spande eerder al een kort geding aan om uitstel te bewerkstelligen, maar dat was tevergeefs. De rechter oordeelde dat hij niet mag ingrijpen in het proces van wetgeving, omdat dit in de Grondwet is voorbehouden aan het parlement en de regering (wetgever). Wilders gaf toen aan de strijd niet op te geven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer