Minister bekijkt reclameregels van de STER
DEN HAAG (ANP) – Minister Marja van Bijsterveldt (Media) gaat bekijken of de Stichting Ether Reclame (STER) reclame van andere media mag weigeren. „De STER heeft een eigen beleid, maar hier trek ik ook wel mijn wenkbrauwen op”, aldus de minister woensdag in een overleg met de Tweede Kamer.
VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg stelde aan de kaak dat Radio 538 al een tijd probeert te adverteren op de publieke zenders, maar daar niet binnenkomt. „Het is verstandig om geen geld te weigeren voor de staatskas”, stelde zij.
Ook D66 had moeite met de opstelling van de STER. „Ik kan het me voorstellen als het gaat om inhoudelijke zaken, bijvoorbeeld over goede zeden. Maar het uitsluiten van commerciële partijen gaat me toch wel ver”, zei Kamerlid Boris van der Ham.
Volgens de minister is het de gewoonte dat publieke en commerciële media niet bij elkaar adverteren. Ze komt na de zomer op de kwestie terug. Rond die tijd stuurt ze ook de nieuwe Mediawet naar de Kamer.
Tijdens het overleg kwam ook de concurrentie tussen de publieke en de commerciële media aan de orde. Sommige partijen maken zich zorgen dat de NOS met de activiteiten op internet de commerciële media in de weg zit. De Telegraaf klaagde daar recent nog over. Van Miltenburg vindt het oneerlijk dat de NOS wel eigen programma’s en apps aanprijst, maar niet die van andere media. Volgens de minister is dat juist de bedoeling: „We willen dat de publieke omroep laat zien wat ze te bieden heeft.”
GroenLinks stelde zich op het standpunt dat de NOS alleen taken uit moet voeren die andere media nog niet doen of laten liggen. Daar was de minister het niet mee eens. „De wet geeft aan dat er een brede opdracht ligt. We willen dat de publieke omroep de producten zo aanbiedt dat veel mensen worden bereikt”, zei Van Bijsterveldt, die toevoegde dat de NOS zich prima aan de regels houdt.
GroenLinks stelde ook nog voor meteen het btw-tarief voor digitale boeken en kranten te verlagen. Voor papieren versies geldt dat tarief nu al. De minister wil echter wachten op regelgeving uit Brussel, om in een keer alles goed in te kunnen voeren.