Advies over bezwaarde trouwambtenaar lijkt niet te overtuigen
DEN HAAG – Het advies van de Raad van State inzake gewetensbezwaarde trouwambtenaren lijkt de seculiere partijen in de Tweede Kamer niet te overtuigen.
VVD, SP en D66 blijven bij hun standpunt dat er in ons land geen ruimte meer mag zijn voor ambtenaren die weigeren homohuwelijken te sluiten. PvdA, PVV en GroenLinks willen ook een eind maken aan ruimte voor gewetensbezwaren tegen het homohuwelijk, zo bleek vorig jaar november tijdens een stemming over een motie terzake, maar deze fracties waren maandagmorgen niet voor commentaar bereikbaar.
VVD-Kamerlid Hennis voelt niets voor de suggestie van de Raad van State om binnen de gemeente een regeling te treffen zodat homoparen niet in contact hoeven te komen met trouwambtenaren die geen homohuwelijken kunnen sluiten. „De VVD is geen voorstander van een dergelijke collectieve regeling”, zo verklaarde Hennis maandagmorgen.
SP-Kamerlid Van Dijk vindt dat er zo snel mogelijk een eind moet komen aan de mogelijkheid die gemeenten hebben om trouwambtenaren in dienst te hebben die geen homohuwelijken sluiten. De voorlichting van de Raad van State heeft hem niet overtuigd. Van Dijk vindt het jammer dat het kabinet de kwestie doorschuift naar de nieuwe regering die na de verkiezingen van 12 september gevormd zal worden. „Dit kabinet mag zich niet verschuilen achter dit advies.”
D66 is ook niet overtuigd door het advies van de Raad en wil dat het kabinet zo snel mogelijk de motie uitvoert waarin staat dat er een eind moet komen aan het fenomeen dat ambtenaren bepaalde huwelijken weigeren te sluiten, aldus een voorlichter van D66.
Het CDA heeft nog geen standpunt bepaald. Kamerlid Van Toorenburg heeft de brief wel gelezen, maar wil de kwestie eerst in de fractie bespreken voordat ze er een standpunt over naar buiten brengt. Zeer waarschijnlijk komt de kwestie dinsdag op de agenda van de fractievergadering.
SGP-fractievoorzitter Van der Staaij en zijn ChristenUniecollega Slob zijn de enigen die positief reageren. Van der Staaij spreekt over „een gedegen advies” dat een „steun in de rug” is voor de betrokken ambtenaren. „Het bieden van ruimte aan gewetensbezwaarde trouwambtenaren is in de praktijk goed mogelijk en grondwettelijk prima in orde”, aldus Van der Staaij.
Slob is ook zeer te spreken over het advies. „Het past bij de Nederlandse traditie om zorgvuldig om te gaan met gewetensbezwaren en daar ook praktische oplossingen voor te zoeken.” De ChristenUnievoorman hoopt dat de politiek erin slaagt om een goede balans te vinden tussen de botsende grondrechten. „De meeste politieke partijen willen terecht een eind maken aan de polarisatie die gaande is in ons land. Ze hebben nu een kans om dat waar te maken.”
Minister Spies stuurde vrijdag het advies van de Raad van State naar de Tweede Kamer. Het hoogste adviesorgaan heeft grote twijfels over „aanvaardbaarheid, nut en noodzaak” van een wet over gewetensbezwaarde trouwambtenaren, zo schrijft de Raad. Een dergelijke wet met daarin een verbod op het in dienst hebben of houden van dergelijke ambtenaren van de burgerlijke stand, is volgens de Raad „kwetsbaar in het licht van nationale en internationale gelijkheidsnormen, en mogelijk ook in het licht van de vrijheid van godsdienst.”