Baas positiever over deeltijd-WW dan personeel
DEN HAAG (ANP) – Werkgevers die een beroep hebben gedaan op de deeltijd-WW of de bijzondere werktijdverkorting tijdens de economische crisis in 2008 en 2009, zijn daarover positiever dan de werknemers. Driekwart van de bedrijven denkt dat zij meer personeel hadden moeten ontslaan als zij geen crisissteun hadden gekregen. Van de werknemers denkt daarentegen slechts een derde dat hun baan verloren was gegaan als hun baas geen gebruik had gemaakt van een van de regelingen.
Dat blijkt uit onderzoek dat minister Henk Kamp (Sociale Zaken) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Bedrijven die zwaar door de vorige crisis werden getroffen, konden met behulp van WW-geld hun personeel tijdelijk minder laten werken en zo toch hun vakkrachten in dienst houden. Op de deeltijd-WW en de bijzondere werktijdverkorting deden in totaal 8762 werkgevers een beroep voor bij elkaar 121.890 werknemers. De regelingen hebben in totaal 460 miljoen euro gekost.
Net als in een eerder onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) wordt nu weer geconcludeerd dat de deeltijd-WW in algemene zin maar beperkt effect heeft gehad op het verminderen van de werkloosheid. Het herstel van de omzet en het banenbehoud zijn „niet wezenlijk beter” geweest bij bedrijven die een beroep hebben gedaan op de crisisregeling ten opzichte van ondernemingen die dat niet hebben gedaan.
Kamp meent dat niet zomaar gezegd kan worden dat de crisisregelingen weinig nut hebben gehad. De minister schrijft in een brief aan de Kamer dat het ging om een economisch uitzonderlijk slechte tijd, waarbij wel zicht was op een spoedig herstel. Volgens hem was het zaak om paniek en een overreactie bij werkgevers om personeel te gaan ontslaan te voorkomen. Hij wijst er ook op dat bedrijven die gebruik hebben gemaakt van de deeltijd-WW en de bijzondere werktijdverkorting harder door de crisis zijn geraakt dan de niet-gebruikers.