PKN ziet giften Kerkbalans 2012 dalen
UTRECHT – De opbrengst van de geldverwervingsactie Kerkbalans komt dit jaar in veel kerkelijke gemeenten lager uit. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie die de Raad voor de Plaatselijke Geldwerving heeft gemaakt onder 360 gemeenten in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).
Een daling van 2 procent –bijna 3 miljoen euro minder dan in 2011– is nu de actuele prognose voor de actie Kerkbalans 2012 in de Protestantse Kerk.
Van de gemeenten die de enquête invulden, zegt 55 procent geconfronteerd te worden met een daling. Bij 11 procent van de gemeenten bleef de opbrengst min of meer gelijk; 34 procent voorziet voor het boekjaar 2012 een groei in de opbrengst van Kerkbalans. Het gaat om toezeggingen die kerkleden hebben gedaan voor de plaatselijke gemeente.
De Protestantse Kerk telt 1800 gemeenten. In 2011 bedroeg de opbrengst van Kerkbalans 192,9 miljoen. Op basis van de huidige ontwikkeling voor 2012 is een bedrag van 189 miljoen euro te verwachten. In januari 2013 weet men het exacte bedrag.
Vorig jaar was het voor het eerst dat het dalend aantal leden in de PKN en het giftentotaal niet meer gecompenseerd werden in een totaalbedrag dat bijgeschreven kon worden op de bankrekening van de plaatselijke gemeenten. De Interkerkelijke Commissie Geldwerving (ICG) coördineert de actie Kerkbalans.
Ds. L. G. Bos uit Gouda, voorzitter van de Raad voor de Plaatselijke Geldwerving (RPG), die binnen de ICG de Protestantse Kerk vertegenwoordigt, zei in januari dat het niet meer vanzelfsprekend is dat mensen geld aan de kerk geven. „De traditionele kerkganger op leeftijd weet nog wel dat de kerk geld kost. Maar mensen van mijn leeftijd –ik ben 41– moet je echt duidelijk maken waarom de kerk geld kost. Wanneer het lukt om dat inzichtelijk te maken, merken we dat mensen worden gemotiveerd om meer te geven.”
Er is nog geen duidelijke analyse van de terugloop, maar de economische crisis „helpt natuurlijk niet mee”, zei ds. Bos woensdagmorgen desgevraagd. Bovendien valt het verlies van inkomsten van oudere kerkleden, die vaak meer gewend zijn om een bijdrage voor de kerk te geven, moeilijk te compenseren.
De Raad voor de Plaatselijke Geldwerving en de Protestantse Kerk in Nederland gaan vanaf september intensief samenwerken om te zien hoe een nieuwe aanpak van Kerkbalans in de praktijk kan uitpakken. De samenwerking betreft een periode van twee jaar.
De RPG-voorzitter meent dat het hoe dan ook voor gemeenten belangrijk is om goed te kijken hoe men de geldwerving aanpakt en te blijven vernieuwen. „Je moet blijven innoveren, ook op het gebied van geldwerving en het aanspreken van mensen.”