Geschiedenis

Paard en ruiter in Allard Pierson Museum

In het Allard Pierson Museum te Amsterdam is tot en met 16 september de dubbeltentoonstelling ”Paard en ruiter. Van Homerus tot Djenghis Khan” te zien. De impact van paard en ruiter in de Griekse wereld en Centraal-Azië staat hierbij centraal, waarbij twee culturen onder de loep worden genomen.

Cultuurredactie
4 June 2012 21:05Gewijzigd op 14 November 2020 21:25

De Griekse cultuur kwam door expansie steeds meer in aanraking met ruiters en ruitervolken in het oosten. De stepperuiters in Mongolië, een nomadisch volk in Centraal-Azië, kwamen op hun beurt steeds meer in aanraking met culturen richting het westen.

Het Griekse deel van de tentoonstelling toont de opkomst en het gebruik van het paard als rijdier en statussymbool grofweg vanaf het Troje van Homerus tot en met Alexander de Grote, tussen 1300 en 350 voor Christus. Het Mongoolse gedeelte toont recent opgegraven archeologische vondsten, afkomstig uit rotsgraven in Mongolië. Het gaat om muziek­instrumenten, kleding, wapens en uiteraard zadels en paardentuig uit de 7e tot de 14e eeuw.

Bij de tentoonstelling verschijnt een publieksboek over het Mongoolse deel van de expositie (€ 17,95) en over het Griekse gedeelte een special (€ 6,50).

www.allardpiersonmuseum.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer