Economie

Situatie in de bouw is een drama

BERGAMBACHT – De bouw zit dik in de problemen. Mensen en materieel staan stil. „Het is een drama.” Toch schijnt soms ook onverwacht de zon in de sector. „God zorgt.”

1 June 2012 20:01Gewijzigd op 14 November 2020 21:23
Directeur Miquel Strijsiger van BMC Betonstaal uit Bergambacht. Foto Cees van der Wal
Directeur Miquel Strijsiger van BMC Betonstaal uit Bergambacht. Foto Cees van der Wal

De bouw opent zaterdag z’n deuren. Het publiek kan een kijkje nemen op 220 bouw­projecten voor wegen, woningen, scholen, tunnels, stations en nog veel meer.

Het feestje van De dag van de Bouw wordt echter overschaduwd door sombere cijfers. Voor bouwbedrijven en toe­leveranciers. „Ruim een kwart meer bouwers failliet”, meldde het CBS dinsdag over het eerste kwartaal 2012. De waarde van de nieuwe opdrachten lag vorig jaar 65 procent onder die van 2007.

„Vier, vijf jaar gelden wisten we van gekkigheid niet hoe we het werk klaar moesten krijgen”, zegt directeur-grootaandeelhouder Miquel Stijsiger (34) van BMC Betonstaal uit Bergambacht. „Nu moeten we het werk bij elkaar schrapen.”

Het personeelsbestand van het 34 jaar oude familiebedrijf is sinds 2008 gekrompen van pakweg 85 man naar zo’n 
45 man. De omzet is met 30 tot 40 procent teruggelopen. „Het ingehuurde personeel is weg.”

De crisis hakt er fors in. 
„Het zijn zware jaren, het is een tijd van overleven”, stelt Stijsiger. „We moeten zoeken naar opdrachten. Ik hoorde gisteren nog dat twee beton­staal­bedrijven gedwongen zijn hun deuren te sluiten.”

Veel bedrijven moeten 
klussen op dit moment 10 tot 
20 procent onder de kostprijs uitvoeren. „Er moet geld bij. Grote klussen, meer dan honderd woningen, doen wij soms onder de kostprijs. Bij kleine projecten zitten we erop.” Het beeld geldt voor de hele bouw. „Er is enorme overcapaciteit. Een bedrijf dat zegt niet in te teren, spreekt niet de waarheid. Je kunt druk zijn, maar toch weinig verdienen.”

Toch ligt Stijsiger niet wakker van de malaise. „In de eerste plaats lost het niets op. Maar in de tweede plaats mogen we onze zorgen ook op een Ander afwentelen. Ik leef in de overtuiging dat God voor mij zorgt.”

De BMC’er zegt Gods leiding te ervaren. „Veelbelovende opdrachten die ik denk binnen te halen, vallen soms af. Projecten met een ogenschijnlijk slechte prijs blijken soms achteraf de beste. Ik kan dat niet verklaren. Ik geloof echter dat God overal van weet. Hij laat ons niet in de kou staan.” Die wetenschap stelt ook voor vragen, erkent Stijsiger. Weet God niet af van een faillissement? „Dat is niet waar. Ook dáár is God bij. Hoe? Daar heb ik geen pasklaar antwoord op. Mét God hebben we echter een hoopvolle toekomst. Ook in de bouw. Al zullen veel bouwvakkers elders werk moeten zoeken.”

De BMC-directeur is niet pessimistisch. „De crisis is een onweerswolk die moet overdrijven. Toch denk ik dat het zeker tien tot vijftien jaar duurt voordat de bouw zich weer op het oude niveau bevindt. Er is zo veel onzekerheid.”

De crisis kent ook een keerzijde. „De bouw móét goedkoop werken. Nu kun je soms ineens binnenkomen bij een bedrijf waar je nooit terechtkon.” Andere positieve punten voor deze conservatief ingestelde sector? „We krijgen nu tijd te werken aan innovatie en kosten­besparing. En we hebben meer tijd om service te verlenen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer