Politiek

ChristenUnie: studie naar opdeling eurozone

DEN HAAG – De ChristenUnie laat onderzoeken wat de gevolgen zijn van een opsplitsing van de euro in een noordelijke en een zuidelijke variant.

Redactie politiek
31 May 2012 23:40Gewijzigd op 14 November 2020 21:21
Arie Slob. Foto ANP
Arie Slob. Foto ANP

De partij heeft de Tilburgse hoogleraar economie Johan Graafland, columnist in deze krant, gevraagd deze en andere opties te onderzoeken, zei CU-leider Slob donderdagavond in het tv-programma Knevel & Van den Brink.

Volgens Slob staat het draagvlak voor de huidige aanpak steeds meer onder druk, zowel in de zuidelijke landen met demonstraties tegen de noodzakelijke bezuinigingen als in de noordelijke landen vanwege de voortdurende steun die moet worden geboden. „De eurolanden groeien eerder verder van elkaar af dan naar elkaar toe”, aldus Slob.

De CU’er stelt met het onderzoek het taboe op het denken over andere oplossingen in de eurocrisis te willen doorbreken en daarmee af te komen van het „trechterdenken dat er maar één oplossing zou zijn” voor de huidige problemen.

Volgens Slob worden er nu miljarden euro’s gepompt in een noodlijdend land als Griekenland en hebben mensen het recht om te weten of er alternatieven zijn. Hij benadrukt geen terugkeer naar de gulden te bepleiten, maar is ervan overtuigd dat er „een derde weg” is tussen partijen die alles willen overdragen aan Europa of Brussel juist helemaal de rug willen toekeren.

In het tv-programma zei Slob te hopen dat het onderzoek al voor de verkiezingen is afgerond, maar Graafland (gespecialiseerd in filosofie van de economie) stelt in een reactie zich dat „niet te kunnen voorstellen.” Hij verwacht, wegens andere werkzaamheden, de resultaten pas aan het einde van het jaar bekend te kunnen maken.

Eind vorig jaar vroeg ook SGP-Kamerlid Dijkgraaf het kabinet een analyse te maken van de gevolgen van een opsplitsing van de huidige eurozone, kort nadat de PVV al het Britse bureau Lombard Street Review opdracht had gegeven om onderzoek te doen naar een mogelijke herinvoering naar de gulden.

Uit dat rapport van Lombard Street bleek begin maart dat het uit de euro stappen Nederland op korte termijn 51 miljard euro zou kosten, maar op langere termijn juist geld zou opleveren. In een second opinion in opdracht van de Tweede Kamer noemde het CPB het Britse onderzoek echter gebrekkig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer