ANWB komt met reiskostencheck
DEN HAAG (ANP) – De ANWB komt met een zogenoemde reiskostencheck, waarmee forensen kunnen uitrekenen hoeveel euro zij er volgend jaar op achteruitgaan. Vanaf dan wordt er loonbelasting geheven over de reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer, zoals is afgesproken in het Lenteakkoord.
„De ANWB vermoedt dat nog weinig mensen beseffen wat de financiële consequenties zullen zijn van deze maatregel”, aldus een woordvoerder donderdag. De check op de website van de organisatie moet deze gevolgen inzichtelijk maken.
„Bovendien kan men zich via de check uitspreken over de kabinetsplannen”, vervolgt de woordvoerder. „Deze reacties zullen door de ANWB gebruikt worden bij de beïnvloeding van de Tweede Kamer.”
De rekenhulp is te gebruiken door werknemers die nu van hun werkgever een vergoeding krijgen voor het gebruik van hun privé-auto en/of een NS-jaartrajectkaart ten behoeve van het woon-werkverkeer.
De ANWB constateert dat het belasten van de reiskostenvergoeding miljoenen forensen confronteert met een forse inkomensachteruitgang. Zij gaan ruim 10 procent van de totale besparingen uit het Lenteakkoord opbrengen (1,3 miljard euro).
Een werknemer die met zijn auto reist, woont gemiddeld 23 kilometer van zijn werk. De ANWB heeft berekend dat iemand met een modaal inkomen er op basis van vijf werkdagen jaarlijks 786 euro op achteruit dreigt te gaan. Een werknemer die met de trein reist, woont gemiddeld 38 kilometer van zijn werk. De ANWB becijfert dat die werknemer er jaarlijks 845 euro op achteruit gaat.
„Forensen kunnen in de huidige, stagB-neB-rende woning- en arbeidsmarkt niet zo eenvoudig van woonplaats of werk veranderen”, aldus de woordvoerder. „De ANWB roept de Tweede Kamer daarom op om naar eerlijker alterB-naB-tieven voor de maatregel te zoeken en zal daartoe binnenkort zelf een voorstel doen.”