Buitenland

Leger VS pakt ”Ali Chemicali” op

Ali Hassan al-Majid, ook wel ”Ali Chemicali” en ”slachter van de Koerden” genoemd, bevindt zich in Amerikaanse handen. Een hoge Amerikaanse defensiemedewerker heeft dat donderdag bevestigd. De neef van Saddam Hussein was een van diens bruutste beulen. Hij kreeg zijn bijnaam door zijn beslissing om gifgassen tegen Koerden in te zetten.

Buitenlandredactie
22 August 2003 09:11Gewijzigd op 14 November 2020 00:30

Al-Majid was de nummer 5 van de Amerikaanse lijst met gezochte leden van het regime van Saddam Hussein. Van de top-5 is nu alleen Saddam zelf nog voortvluchtig. Al-Majid werd zondag gevangengenomen. Hij werd volgens de zegsman vergezeld door enkele lijfwachten, maar niet door andere gezochte Irakezen. Over de precieze omstandigheden van de aanhouding van al-Majid zijn nog geen mededelingen gedaan.

Het is onduidelijk of al-Majid nog een rol vervulde bij het organiseren van het verzet tegen de Amerikanen. In het voorjaar werd enige tijd gedacht dat al-Majid in april was omgekomen bij een bombardement op zijn villa in Zuid-Irak, maar later werd duidelijk dat hij de aanval had weten te ontlopen.

Opnieuw is in Irak een Amerikaanse militair gesneuveld. Volgens de Amerikaanse strijdkrachten werd hij donderdag gedood ten zuiden van Bagdad. Details heeft Defensie vandaag niet verstrekt. In Bagdad kwam ook een Amerikaan om het leven, maar het is nog onduidelijk of de oorzaak een „vijandige actie” was of een ongeval.

De VS onderzoeken of Iraakse bewakers van het VN-kantoor in Bagdad mogelijk waren betrokken bij de organisatie van de bomaanslag afgelopen dinsdag. Volgens de interneteditie van The New York Times hebben twee bewakers geweigerd vragen te beantwoorden van Amerikaanse onderzoekers. Ze beroepen zich, ten onrechte, op hun „diplomatieke onschendbaarheid”, aldus de krant.

De Iraakse bewakers zijn momenteel in dienst van de VN. Volgens een Amerikaanse regeringsfunctionaris waren ze voor de oorlog evenwel allen werkzaam voor een van de gevreesde Iraakse veiligheidsdiensten van de verdreven ex-president Saddam Hussein

Een woordvoerder van de VN in New York zei niet te willen reageren op „complottheorieën” over betrokkenheid van bewakend personeel bij de bloedige aanslag.

Het dodental van de aanslag is donderdag opgelopen tot 23, maakte een VN-woordvoerder bekend. Donderdagochtend haalden soldaten drie lichamen onder het puin vandaan. Mogelijk worden nog meer slachtoffers gevonden. Het is niet bekend hoeveel mensen dinsdag aanwezig waren op het moment van de aanslag.

Een onbekende groepering heeft donderdag in een brief aan de nieuwszender Al-Arabiya de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag. De groep noemde zich de Gewapende Voorhoede van het Tweede Leger van Mohammed. Het is nog onduidelijk of de brief serieus genomen moet worden.

De VN hebben besloten om veiligheidsredenen voorlopig eenderde van hun staf uit Irak terug te trekken. Ongeveer honderd VN-medewerkers zullen op korte termijn naar Jordanië en Cyprus worden overgevlogen. Eerder werd gemeld dat slechts twee VN-medewerkers Irak zouden verlaten. Volgens een woordvoerder zijn 86 medewerkers van de VN bij de aanslag van dinsdag ernstig gewond geraakt. Zij worden voorzover hun gezondheid het toelaat uit Irak geëvacueerd. Twee medewerkers worden nog vermist.

Annan heeft gezegd dat de VN wel werkzaam blijven in Irak. Organisaties als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), het Wereldvoedselprogramma (WFP), de onafhankelijke hulporganisatie Care en het VN-kinderfonds Unicef zeiden eveneens aanwezig te blijven in Irak. De Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben daarentegen besloten hun personeel uit het land terug te trekken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer