Binnenland

De ‘natte tunnelmond’ en andere innovaties

ROTTERDAM (ANP) – Van ‘natte tunnelmonden’ tot kunststof bruggen en het ophogen van waterkanten; ingenieursbureau Rotterdam heeft allerlei technische innovaties gebundeld in een boekje om Rotterdammers te laten zien welke essentiële rol techniek speelt in hun stad. Maar ook de buitenwacht kan er wat van opsteken.

30 May 2012 06:54Gewijzigd op 14 November 2020 21:18

In totaal worden 16 innovaties nader toegelicht. Ook wordt erbij verteld wat de winst voor de stad is. Die kan economisch zijn, maar ook milieutechnisch, of op het gebied van mobiliteit of geluidshinder. Zo bespaart de gemeente heel veel geld, of geeft ze juist minder geld uit door enkel en alleen technische toepassingen uit te vinden, toe te passen of te verkopen.

Zo is het idee geopperd om sloten, kanalen en rivieren niet altijd meer uit te diepen. „De waterige grond die overblijft, vervoer je meestal naar zee. Kilometers varen met grote dieselmotoren. Dat kost geld en vervuilt de lucht”, staat in het boekje. Idee is nu om vooral de Rijnhaven er mee te ‘vergroenen’ door waterkanten op te hogen of kleine eilandjes te maken, zodat er meer natuur ontstaat. Dat kunnen versteende gebieden als Katendrecht en de Kop van Zuid wel gebruiken.

Een andere oplossing is het duurzaam bouwen van bruggen met vezelversterkt kunststof. „Je hoeft niet te heien en zo’n brug ligt er in 3 dagen. Dus is er weinig overlast voor de omgeving. Bovendien wegen de bruggen wel tien keer minder dan beton en hebben ze nauwelijks onderhoud nodig. Inmiddels heeft Rotterdam er zo’n 100 liggen. Per brug al snel ongeveer 10.000 euro goedkoper. En het veelvoud daarvan in het onderhoud.”

Om vuile lucht in Rotterdam zo snel mogelijk af te voeren, wordt aan ideeën gewerkt zoals een ‘natte tunnelmond’ bij de Maasstunnel om de opgehoopte vuile lucht daar snel op te vangen. Zo hoef je geen energievretende afzuigsystemen te laten werken. Ook wordt bekeken hoe je Rotterdam weliswaar groen houdt, maar dat je de bomen zo knipt dat de vuile lucht er wel snel doorheen kan en niet blijft hangen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer