Onbereikt na Pinksteren
Pinksteren en zending horen onlosmakelijk bij elkaar. Sinds de pinksterdag bereikt het Woord van God de einden van de aarde. Toch laat de wereldkaart zien dat er nog heel wat mensen zijn die nooit met het Evangelie in aanraking kwamen. Vooral in Noord-Afrika en het Midden-Oosten is de kans levensgroot iemand tegen het lijf te lopen die nog nooit van de Naam Jezus Christus heeft gehoord.
De vraag is of de kerk haar zendelingen naar de juiste gebieden stuurt. Natuurlijk, steun aan jonge kerken in Afrika is nodig en in de geseculariseerde westerse wereld is ook nog genoeg werk te doen. Bovendien blijkt het heel moeilijk om zending te bedrijven in de gebieden waar de nood het hoogst is: strengcommunistische en islamitische landen.
De opdracht om het Evangelie tot aan de einden van de aarde te verkondigen, blijft van kracht. En de geschiedenis laat zien dat er hoop is voor Pakistan en Bangladesh, voor Turkije en Iran. Honderd jaar geleden behoorde bijna heel Afrika tot de „onbereikte gebieden”, nu ligt het zwaartepunt van het christendom op dat continent. De Geest van God waait waarheen Hij wil.
„Zendingsopdracht geografisch en etnisch”
Het is Bijbels om de zendingsopdracht geografisch in te vullen, zegt Marten Visser, zendingswerker voor de Gereformeerde Zendingsbond (GZB) in Thailand. „In Handelingen 1 geeft de Heere Jezus een geografische zendingsopdracht. Hij heeft het over Jeruzalem, Judea en Samaria, tot aan de uiteinden van de aarde. Wie de zendingsopdracht niet geografisch invult, is Hem dus ongehoorzaam.”
Daarnaast geeft de Heere Jezus in Mattheüs 28:19 een etnische zendingsopdracht, stelt Visser. „Dat laat ons zien dat we dat bevel ook kunnen opvolgen onder de Turken en Marokkanen in Nederland.”
Volgens Visser is het „geweldig om te zien” dat de belofte van de Heere Jezus vervuld is dat Zijn volgelingen tot de uiteinden van de aarde Zijn getuigen zijn. Tegelijk zijn er nog steeds plekken waar mensen niet de kans hebben het Evangelie te horen of zich bij een kerk aan te sluiten, aldus de zendingswerker, lid van de Protestantse Kerk in Nederland. „Denk daarbij bijvoorbeeld aan grote delen van de moslimwereld. Maar ook in de regio Isaan (Noordoost-Thailand), waar ik woon, leven ruim 5 miljoen mensen in districten zonder één enkele kerk.”
Visser wil niet spreken van een specifieke uitdaging voor zendingsorganisaties in deze tijd. „Heel veel zaken zijn belangrijk, iedere zendingsorganisatie en zendeling spelen daarin een eigen rol. Een paar dingen die er voor mij uitspringen, zijn het bereiken van de moslimwereld, het gebruik van sociale media om het Evangelie te verspreiden en kerken planten die diepgeworteld zijn in het Woord van God.”
In de kerkdienst zondag besteedt Visser aandacht aan het pinksterfeest. „De meeste kerkleden zullen zondag verrast zijn dat het Pinksteren is. In een totaal onchristelijke omgeving is het moeilijk gevoel op te bouwen voor het kerkelijk jaar. Wij geven aandacht aan het pinksterverhaal en het werk van de Heilige Geest.”