Slopende top voor Hollande
BRUSSEL – In de slotverklaring van de informele Europese top woensdagavond is het woord niet terug te vinden, maar het zou wel eens vaak in de media terug kunnen keren de komende maand: de eurobond. Frankrijk wil er een speerpunt van maken om de Europese groei te stimuleren.
Alle ogen waren woensdag gericht op de nieuweling op het Europese toneel, de Franse president François Hollande. En die wist meteen hoe het eraan toe kan gaan in Brussel: het werd een zeer lange eerste zit.
De begin deze maand gekozen François Hollande liet de pers in alle vroegte weten dat het hem niet licht viel, zo’n top, maar dat het nu eenmaal gebruikelijk is zo’n lange zit. „Ieder land krijgt het woord”, zei Hollande op de vroege persconferentie. ,De een doet dat kort, de ander neemt daarvoor een deel van de nacht in beslag. Misschien dat ik daarvoor later nog eens een andere methode zal voorstellen, maar nu zit ik daar niet om landen de les te lezen.”
Het ging natuurlijk om wat Hollande te vertellen had. Een debat kwam er niet, het bleef bij een lange uiteenzetting van de verschillende standpunten. Op de komende top, eind juni moeten er over de groeimaatregelen knopen worden doorgehakt.
Hollandes recept voor Europese economische groei bestaat uit verschillende instrumenten. Zo wil Frankrijk belasting gaan heffen of financiële transacties, en het geld dat dit oplevert investeren in grote infrastructurele projecten.
Ook ziet Frankrijk dat de eurobond een belangrijk middel is om de prille economische groei te ondersteunen.
Landen zoals Spanje die veel maatregelen hebben genomen om het begrotingstekort terug te dringen, moeten nieuw kapitaal nog altijd lenen tegen een rentepercentage van 6, terwijl dat percentage voor een land als Duitsland heel erg laag is.
De Franse president maakte gisteren duidelijk dat de eurobond iets is voor de toekomst en geen middel om de uit het verleden opgebouwde schuldenlast van sommige landen te spreiden over de Europese lidstaten.
Angela Merkel ziet de eurobond ook niet als een middel, maar als een eindpunt. Wellicht dat Hollande daar nog mogelijkheden voor consensus ziet. In eigen land staat Merkel onder druk wat haar standpunt over de eurobonds betreft. De Duitse sociaaldemocraten hebben het begrotingspact nog niet geratificeerd en zouden Merkel wel eens kunnen dwingen een soepeler standpunt over de eurobonds in te nemen.
,Het debat met Merkel gaat verder”, zei Hollande die wellicht ook voelt dat er op dit punt met Duitsland toch een compromis te bereiken valt.
Ten aanzien van Griekenland liet de Franse president weten dat hij hoopte dat het land deel blijft uitmaken van de eurozone, maar dat dan wel moet worden voldaan aan de strenge Europese begrotingseisen.
Volgens Hollande wordt er niet openlijk gepraat over een vertrek van de Grieken uit de eurozone. Toen een journalist hem vroeg dat „regeren toch vooruitzien” is, ontkende de Fransman dat er binnenskamers al over verschillende scenario’s wordt gesproken.