Politiek

Vlaanderen start procedure over Hedwigepolder

DEN HAAG (ANP) – Het geduld van Vlaanderen in de slepende kwestie over de Zeeuwse Hedwigepolder is op. De Vlamingen beginnen een procedure om Nederland te dwingen een begin te maken met de ontpoldering van het gebied.

22 May 2012 17:22Gewijzigd op 14 November 2020 21:12
Hedwigepolder. beeld ANP
Hedwigepolder. beeld ANP

„We hebben veel geduld en begrip voor Nederland gehad’, aldus de Vlaamse minister-president Kris Peeters dinsdag. Volgens een verdrag uit 2005 zou Nederland de Hedwigepolder onder water zetten als compensatie voor de uitdieping van de Westerschelde. De ontpoldering ligt echter zeer gevoelig en stuit op veel verzet.

Het meest recente plan van het kabinet voor een gedeeltelijke ontpoldering haalde het dinsdag niet in de Tweede Kamer. De partijen zijn verdeeld over hoe de toekomst van de Zeeuws-Vlaamse Hedwigepolder er dan wel uit moet zien.

De Vlamingen startten daarop de geschillenprocedure die in het verdrag ligt vastgelegd. Vlaanderen en Nederland hebben nu een half jaar de tijd om eruit te komen, anders wordt een arbitragehof ingesteld.

Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) wilde geen reactie geven. Hij wil vrijdag eerst in de ministerraad over de ontstane situatie praten.

Ook Brussel wacht nog altijd op een brief van het kabinet over wat er nu gaat gebeuren met de polder. De Europese Commissie hamert er op dat Den Haag verplicht is voldoende nieuwe natuur te scheppen. Pas als de brief met de plannen binnen is, kan de commissie beslissen of het wel of niet een zogeheten inbreukprocedure tegen Nederland begint.

Maar nu het kabinet geen steun krijgt voor alternatieven, lijkt het onvermijdelijk dat Nederland moet inbinden en zich moet gaan houden aan de gemaakte afspraken. Dat betekent het volledig onder water zetten van de polder.

Commissaris van de Koningin Karla Peijs van Zeeland liet dinsdag weten dat het kabinet een investering van 20 miljoen euro moet doen in Zeeuws-Vlaanderen. ,Er is zo met de mensen daar gesold over het al dan niet ontpolderen van de Hedwigepolder, dat ze dat wel verdienen”, aldus Peijs.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer