Politiek

Weerstand in Kamer tegen noodfonds neemt toe

DEN HAAG – Een toenemend aantal partijen in de Tweede Kamer keert zich tegen een snelle instemming met het ESM, het permanente noodfonds voor zwakke eurolanden.

Redactie politiek
22 May 2012 08:38Gewijzigd op 14 November 2020 21:12
Arie Slob. Foto ANP
Arie Slob. Foto ANP

SP, PVV, ChristenUnie, SGP en de Partij voor de Dieren willen op dit moment niet instemmen met het noodfonds waaraan Nederland een bijdrage moet leveren van in totaal 40 miljard euro (4,5 miljard aan stortingen en ruim 35 miljard aan garanties).

De Kamer debatteert vanavond en morgenochtend over het ESM. Mogelijk wordt er ook al morgen over de ratificatie van het noodfonds gestemd. Een Kamermeerderheid van VVD, CDA, D66, GroenLinks en PvdA staat achter het fonds en wil er in ieder geval voor 1 juli over stemmen.

Maandag bleek al dat PVV-leider Wilders nul op rekest kreeg voor zijn verzoek om de stemmingen over het noodfonds uit te stellen tot na de verkiezingen op 12 september. Kort daarop liet Wilders weten een kort geding tegen de staat hierover door te zetten. Dinsdag zou door zijn advocaat, Bram Moszkowicz, een dagvaarding worden ingediend bij de rechtbank in Den Haag. Wilders noemt het „onrechtmatig” dat een demissionaire kabinet door medewerking aan het eurofonds bevoegdheden overdraagt aan Brussel zonder dat de kiezer zich daarover kan uitspreken.

SP en PvdD sloten zich vorige week al bij het verzoek van Wilders tot uitstel aan. Vanmorgen stelden ook CU en SGP zeer kritisch te staan tegenover het Europese noodfonds. CU-fractievoorzitter Slob zal daarom nee zeggen tegen het ESM in zijn huidige vorm. Hij vindt dat minister De Jager (Financiën) opnieuw moet onderhandelen over de voorwaarden van het fonds. Slob wil dat Nederland een vetorecht behoudt bij alle beslissingen die het fonds neemt. Bij de voorloper van het ESM, het EFSF, was unanieme instemming door alle deelnemende landen vereist. Bij het ESM geldt dat bij besluiten die met spoed moeten worden genomen instemming van 85 procent van de deelnemende landen afdoende is, om te voorkomen dat kleine landen besluitvorming kunnen stagneren.

Ook de SGP lijkt onoverkomelijke bezwaren te hebben tegen het ESM. Zo wil ook Kamerlid Dijkgraaf dat Nederlandse instemming en controle vereist is bij alle betalingen vanuit het noodfonds. Ook vindt de partij het optuigen van een permanent noodfonds een vreemd middel om een „tijdelijke crisis te bestrijden.” Verder laakt Dijkgraaf het dat de Kamer nu al zou moeten instemmen met het fonds, terwijl in de komende maanden het ESM nog verder zal worden geconcretiseerd via zogenoemde bijwetten. Eerder al lieten de Raad van State en de Algemene Rekenkamer zich kritisch uit over de tekortschietende controlemogelijkheden in het fonds.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer