Politiek

Nederland wil betere Afghaanse economie

CHICAGO (ANP) - Nederland hamert op een betere Afghaanse economie om te voorkomen dat het land weer afglijdt naar het radicaalislamitische Talibanregime. De afhankelijkheid van de papaverteelt moet verdwijnen.

21 May 2012 21:30Gewijzigd op 14 November 2020 21:11
Deelnemers aan de NAVO-top in Chicago.  Foto EPA
Deelnemers aan de NAVO-top in Chicago. Foto EPA

Dat stelde de Nederlandse premier Mark Rutte maandag na afloop van het Afghanistan-overleg op de NAVO-top in Chicago. Nederland heeft er nadrukkelijk op gewezen dat het verbeteren van de Afghaanse economie absoluut noodzakelijk is. Afghanistan moet weg komen van die vreselijke papaverteelt en een gezondere economie ontwikkelen, stelde Rutte. „Op dit moment wordt in Afghanistan meer dan 100 procent van de wereldbehoefte aan opium geproduceerd.”

Ook na 2014, als de internationale gevechtstroepen zich hebben teruggetrokken, moet het buitenland Afghanistan met investeringen, kennis en hulp terzijde te staan. Dit om te voorkomen dat de „grote investeringen die we hebben gedaan, verloren gaan”, aldus Rutte.

Nederland stelde op het Afghanistan-overleg 90 miljoen euro beschikbaar voor de Afghaanse politie en strijdkrachten voor de eerste 3 jaar na 2014. Volgens de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Uri Rosenthal, zouden de Verenigde Staten „zeer tevreden en positief” op de Nederlandse bijdrage hebben gereageerd.

Het waren de Amerikanen die de afgelopen tijd aandrongen op een groter aandeel van hun bondgenoten in de financiering van de Afghaanse veiligheidsmacht na het geplande vertrek van de buitenlandse troepen. Washington zou ook blij zijn geweest dat Den Haag al vorige week, dus ruim voor de top, zijn bedrag bekend had gemaakt. Die stap werd gezien als hulp om andere landen over de streep te trekken, aldus de bewindsman.

Van de benodigde ruim 3 miljard euro (4,1 miljard dollar) jaarlijks voor de Afghaanse politie en militairen na 2014, nemen de VS het leeuwendeel voor hun rekening. Volgens de Britse premier David Cameron is door andere landen inmiddels zo’n 800 miljoen euro (1 miljard dollar) toegezegd. Duitsland bijvoorbeeld wil 150 miljoen euro jaarlijks bijdragen. De Afghanen zelf zullen zo’n 400 miljoen euro moeten ophoesten.

In Chicago werd bekrachtigd dat de Afghanen zelf medio volgend jaar in heel Afghanistan voor hun veiligheid moeten zorgen. Zij zullen dan ook de operaties tegen de Taliban gaan leiden. De internationale, door de NAVO geleide troepenmacht ISAF, trekt zich ondertussen geleidelijk terug.

De Franse gevechtstroepen (bijna 3300 man) verlaten Afghanistan al eind dit jaar, twee jaar eerder dan gepland. De nieuwe Franse president Francois Hollande wil daarmee zijn verkiezingsbelofte nakomen. De Fransen willen daarna wel agenten en militairen gaan opleiden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer