DNA centraal in zoektocht naar moordenaar
LEEUWARDEN (ANP) - Het politie-onderzoek naar de moord op Marianne Vaatstra in 1999 is één van de langstlopende en meest intensieve ooit. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat de verkrachter en moordenaar van de toen 16-jarige jonge vrouw waarschijnlijk in de buurt woont en Marianne kende. Een overzicht.
1 mei 1999: Het ontzielde, half ontblote lichaam van Marianne Vaatstra wordt gevonden in een weiland bij het dorpje Veenklooster. Ze was de avond ervoor, op Koninginnedag, op een feest geweest en was alleen naar haar ouderlijk huis in Zwaagwesteinde teruggefietst. Waar ze nooit aankwam.
Augustus 1999: De ogen van justitie en politie richten zich op het asielzoekerscentrum De Poelpleats bij Kollum. Twee asielzoekers, een Irakees en een Afghaan, zouden kort na de moord het azc hebben verlaten. De twee worden in Turkije en Engeland aangehouden. DNA-onderzoek wijst uit dat ze niets met de gruwelijke moord te maken hebben.
Oktober 1999: Veel bewoners in Kollum en omgeving zijn er nog steeds van overtuigd dat een asielzoeker achter de moord zit. Tijdens een voorlichtingsbijeenkomst over uitbreiding van De Poelpleats, lopen de gemoederen hoog op en worden de burgemeester van Kollumerland en medewerkers van het COA bekogeld met eieren. Daarna volgt een massale vechtpartij met de politie.
Oktober 2000: De roep om een grootschalig DNA-onderzoek onder bijna 20.000 mannen in Kollum en omgeving stuit op politieke weerstand en komt er niet. Wel hebben zo’n 900 mannen DNA afgestaan.
Juni 2002: Het rechercheteam, al jaren vruchteloos op zoek naar de dader, komt voor het eerst met een daderprofiel. De moordenaar zou een Europese, blanke man zijn.
September 2004: In Zwaagwesteinde wordt een monument onthuld ter nagedachtenis aan Marianne Vaatstra.
2004-2012: Tal van politie-onderzoeken leveren niets op. Het drijft de ouders van Marianne Vaatstra tot wanhoop; ze beschuldigen justitie van geknoei. In 2007 formeren politie en justitie in stilte een zogeheten 3D-team, dat de zaak opnieuw onder de loep neemt.
April 2012: Nieuwe wetgeving maakt het mogelijk om een verwantschapsonderzoek te houden. Justitie hoopt op een match van het op Marianne gevonden DNA met het genetisch profiel van iemand die mogelijk familie is van de dader.
Mei 2012: Het 3D-team komt met nieuwe bevindingen: Marianne Vaatstra kende haar moordenaar en die woont of woonde zeer waarschijnlijk in de buurt.