Visserij: Geen nieuwe gesloten zones
URK – De Noordzee is per definitie ongeschikt als natuurreservaat. Er is geen zee ter wereld die zo intensief wordt gebruikt voor scheepvaart, olie- en gaswinning en opwekking van windenergie. De visserij accepteert geen nieuwe gesloten zones meer.
Dat zei voorzitter Bram Bruggeman van het Productschap Vis zaterdag tijdens de opening van de Dag van de Nederlandse Zeevisserij in Urk.
Door al die economische activiteiten blijft er steeds minder ruimte over voor de visserij, terwijl de Noordzee juist een zeer rijk visgebied is. Ook vanwege natuurbeheer mogen vissers in delen van de Noordzee niet meer met hun schepen komen. „Nog meer gebieden die voor de visserij gesloten worden zijn voor ons niet aan de orde”, liet Bruggeman weten.
Volgens de productschapsvoorzitter doen de vissers hun best om ongewenste bijvangsten te verminderen en het bodemleven te sparen. Technische vernieuwingen zoals het elektrisch vissen met de zogenoemde pulskor moeten daarbij helpen. Met deze techniek worden bodemvissen als schol en tong met behulp van stroomstootjes opgeschrikt, zodat ze omhoog zwemmen en gevangen kunnen worden. De traditionele boomkor sleept kettingen over de bodem om de vissen te wekken.
Het vissen met de pulskor gebeurt nu nog bij wijze van proef met een tijdelijke ontheffing. Bruggeman brak een lans voor grootschalige toelating van de pulskor door de Europese Unie.
De startbijeenkomst trok naar schatting 200 betrokkenen uit visserij, vishandel en visserijbeleid, onder wie enkele Kamerleden. Bruggeman greep de gelegenheid aan om te waarschuwen voor de gevolgen van de voorgenomen opheffing van de publieksrechtelijke bedrijfsorganisaties, waaronder het Productschap Vis. Volgens hem ligt versnippering op de loer, terwijl de keten juist gebaat is bij gezamenlijke initiatieven.
Als voorbeeld van zo’n initiatief werd zaterdag de vis-app gelanceerd. Deze app biedt de consument toegang tot allerlei wetenswaardigheden over vis en visserij plus een scala aan visrecepten.
Ook de Productschapsprijzen zijn zo’n initiatief. De prijs voor de best verzorgde zeevis uit 2011 in de categorie grote kotters was voor de OD 6 uit Ouddorp. In de categorie kleinere kotters won de UK 24 uit Urk en bij de garnalenvissers ging de prijs naar de WR 291 uit Den Oever.
Staatssecretaris Bleker (Visserij) onderstreepte in een toespraak het economische belang van de visserij. Hij erkende dat de vissers moeilijke tijden doormaken door de combinatie van dure brandstof en lage visprijzen. Zij hoeven echter niet te rekenen op financiële ondersteuning van de overheid. „De markt bepaalt uw rendement. Ik wil het niet mooier maken dan het is.”
Het visserijbeleid wordt in Brussel gemaakt, zei Bleker. Het nieuwe visserijbeleid dat dit najaar moet worden vastgesteld, zet in op duurzaamheid en maatschappelijke acceptatie. Projecten voor innovatie en certificering kunnen daarbij volgens Bleker op ondersteuning blijven rekenen.
Scheidend burgemeester Kroon van Urk legde de vinger bij de moeite die het bedrijfsleven heeft om financiering te verkrijgen. Bleker erkende dat hier een probleem ligt.
„De staat leent momenteel geld tegen de laagste rente ooit, maar het midden- en kleinbedrijf kan zelfs met hele goede plannen heel moeilijk aan geld komen. Daarom past ons in Den Haag bescheidenheid bij alle euforie over het bereikte lenteakkoord. Het is noodzakelijk dat de staat zijn huishoudboekje voor 2013 en 2014 op orde heeft, maar het uiteindelijke doel moet zijn dat de economie weer op gang komt”, aldus de staatssecretaris.