CDA: Nieuwe bijstandswet te streng voor bijverdiensten
Het CDA vindt dat de nieuwe bijstandswet, zoals het kabinet nu voorstelt, te veel beperkingen oplegt aan uitkeringsgerechtigden die een deeltijdbaan willen nemen. De christen–democraten werken aan een voorstel om een deel van de inkomsten uit een ’proefbaan’ niet in mindering te brengen op de uitkering.
De huidige bijstandswet kent zo’n vrijstelling, maar staatssecretaris Rutte (Sociale Zaken) wil ervan af. Teveel mensen zouden door de vrijstelling in de bijstand blijven en niet op zoek gaan naar een volledige baan.
CDA–Kamerlid Bruls kondigde woensdag tijdens een door FNV–Bondgenoten georganiseerde bijeenkomst aan, dat zijn partij een regeling wil die aan dit bezwaar tegemoet komt. Mensen die een baan nemen voor een beperkte tijd, maar die uitzicht biedt op een vaste dienstbetrekking, zouden een bepaald percentage van hun uitkering mogen houden. Bruls denkt aan „proefbanen" van een half jaar en de vrijstelling zou niet meer mogen zijn dan een kwart van de uitkering.
De Tweede Kamer behandelt volgende week de nieuwe bijstandswet. Het CDA wil dan een wetswijziging van deze strekking indienen, aldus Bruls. De nieuwe bijstandswet maakt mogelijk dat gemeenten een vast bedrag aan bonus uitkeren aan bijstandsgerechtigden die actief op zoek gaan naar een baan. Bruls vindt dat te beperkt ten opzichte van de huidige wetgeving en wil een tweede regeling om uitkeringsgerechtigden te prikkelen om betaald werk te nemen. De praktijk wijst uit dat bijstandsgerechigden met een deeltijdbaan meer kans hebben op een volledige betrekking dan mensen die alleen een uitkering hebben.
Het CDA wil ook af van de verplichting aan gemeenten om reïntegratie, het begeleiden van mensen naar betaald werk, uit te besteden aan particuliere reïntegratiebedrijven. Bruls vindt dat gemeenten zelf moeten kunnen beslissen of ze de reïntegratie zelf ter hand nemen of uitbesteden.
Eerder keerde het CDA zich al tegen een sollicitatieplicht voor bijstandsmoeders met kinderen onder de vijf jaar.