Buitenland

Moordpartij in dorp Oost-Congo

KINSHASA/DEN HAAG – Met kapmessen gewapende rebellen hebben gisterochtend bij een aanval op een dorp in het oosten van Congo zeker 20 bewoners vermoord en 21 huizen in brand gestoken.

Buitenlandredactie
15 May 2012 09:23Gewijzigd op 14 November 2020 21:05
Congolese vluchtelingen. Foto EPA
Congolese vluchtelingen. Foto EPA

Dat zei Marcellin Cishambo, de gouverneur van de provincie Zuid-Kivu, maandag.

Cishambo gaf Rwandese Huturebellen de schuld van de aanval in Kamananga, die om 04.00 uur begon. Hij zei dat het leger naar de regio is gestuurd om jacht te maken op de aanvallers.

Cishambo zei verder dat twaalf leden van de vredesmacht van de Verenigde Naties bij een aanval in Oost-Congo gewond zijn geraakt. Een woordvoerder van de VN-missie bevestigde dat er een aanval had plaatsgevonden, maar zei dat niet was vastgesteld door welke groep die was uitgevoerd.

Hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft maandag om de uitvaardiging van twee nieuwe arrestatie­bevelen gevraagd. Een is er voor krijgsheer Jean Bosco Ntaganda uit de Democratische Republiek Congo. De andere is voor de Congolese rebellenleider Sylvestre Mudacumura. Rechters van het ICC moeten nog beoordelen of er voldoende bewijs is voor de twee nieuwe aanhoudingsbevelen.

Ocampo noemde Mudacumura en Ntaganda twee van de gevaarlijkste militieleiders in Congo. „Wij hopen dat hun aanhouding een significante verandering zal markeren in het geweld dat de regio al achttien jaar in zijn greep houdt”, zei de aanklager. „Hun volgelingen moeten begrijpen dat het voor hen tijd wordt om te demobiliseren en te stoppen met de misdaden.”

Ntaganda was een belangrijke figuur onder het bewind van de door het hof veroordeelde Thomas Lubanga. Hij stond aan het hoofd van een rebellengroep in de streek Ituri. De krijgsheer werd al gezocht voor het ronselen van kindsoldaten; daar komt nu een aanklacht bij voor het etnisch zuiveren van dorpen in Ituri tussen september 2002 en 2003. Daarnaast zou hij met zijn troepen dorpelingen hebben verkracht en beroofd.

De veroordeling van Lubanga was een mijlpaal voor het strafhof, omdat het de eerste keer was dat het tien jaar oude ICC iemand veroordeelde. Lubanga moet nog horen welke straf hij krijgt.

Ntaganda heeft de aanklachten aan zijn adres in 2010 ontkend. In een interview met AP zei hij niet bang te zijn voor de VN, „omdat zij wapens hebben die ik ook heb.” Verder verklaarde hij eventueel wel terecht te willen staan voor een rechtbank in Congo, maar nooit voor het ICC.

Mudacumura wordt verdacht van misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden, waaronder moord, verkrachting, foltering en aanvallen van burgers, aldus Ocampo.

Mudacumura is commandant van de FDLR, of Democratische Krachten voor de Bevrijding van Rwanda, waarvan de leiders vermoedelijk hebben deelgenomen aan de genocide van 1994. Onder de leden zijn extremistische Hutu’s, die na de slachting onder voornamelijk etnische Tutsi’s zijn uitgeweken naar het buurland Congo.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer