Politiek

Partijleider Slob blijft in Tweede Kamer

ZWOLLE – ChristenUniefractievoorzitter Slob blijft als partijleider in de Tweede Kamer als zijn partij mogelijk regeringsverantwoordelijkheid gaat dragen na de verkiezingen van 12 september.

Redactie politiek
12 May 2012 16:13Gewijzigd op 14 November 2020 21:03
Arie Slob. Foto ANP
Arie Slob. Foto ANP

Dat stelde Slob zaterdag tijdens een speech tot het CU-partijcongres in Zwolle nadat hij was gekozen tot lijsttrekker bij de aanstaande verkiezingen. “Ik beloof u: mocht de ChristenUnie na 12 september in de regering terecht komen, dan blijf ik op mijn post in de Tweede Kamer.”

De ChristenUnievoorman onthulde dat hij degene was die het initiatief heeft genomen voor het zogeheten Kunduz-akkoord over de rijksbegroting van 2013, dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie met elkaar sloten nadat de samenwerking tussen VVD, CDA en PVV was stukgelopen. Op de maandagmorgen nadat de PVV uit de samenwerking was gestapt, stond Slob op het perron van station Zwolle. “Ik pakte mijn blackberrie en belde Alexander Pechtold (van D66, red). “We moeten iets doen, Alexander”, was mijn boodschap. Dat was het begin. Er kwam een beweging vanuit het parlement op gang, die uiteindelijk donderdagavond resulteerde in een gerichte crisisaanpak”, aldus Slob.

De lijsttrekker haalde stevig uit naar SP-fractievoorzitter Roemer die niet mee wilde doen met de crisisaanpak. Hij wilde zelfs niet de verkenner van het kabinet, minister De Jager van Financiën, ontvangen, maar liet dat over aan de financiële woordvoerders van zijn fractie. “Over prioriteiten in crisistijd gesproken. Vanaf de zijlijn voortdurend commentaar geven, maar niet uit de eigen comfortzone willen treden. Een schone-handenpolitiek die electoraal misschien goed scoort, maar ver af staat van de reden waarom ik in de politiek ben gegaan.”

Slob vindt dat VVD en CDA moeten toegeven dat samenwerking met de PVV “onverantwoord, onverstandig en ongelukkig” was.

Hij hekelde de stelling van sommige CDA’ers dat het regeren van het land met een gedoogconstructie “een experiment” was. “Alsof het Koninkrijk der Nederlanden een laboratorium is waarin je bestuurlijke proefjes kunt doen. Het zou goed zijn als VVD en CDA dat nu eens volmondig toegeven. Dan kunnen we er een punt achter zetten”, aldus Slob.

Verder ging Slob in op de vraag hoe hij nu zo nauw kan samenwerken met GroenLinks en D66, de partijen waar de ChristenUnie vaak tegenover staat. De ChristenUnievoorman erkende en begrijpt de kritiek, maar hij benadrukte dat dit akkoord uitsluitend gaat over de crisisaanpak voor ons land. Verder zijn geplande bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking, geestelijke gezondheidszorg, passend onderwijs, de pgb’s en de huishoudinkomenstoets van de Bijstandswet (deels) teruggedraaid: “Dat zijn kansen die we niet hadden mogen laten liggen.”

De lijsttrekker maakte in zijn speech ook de leus bekend waarmee de ChristenUnie de verkiezingen in gaat: “Voor de verandering, ChristenUnie.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer