Politiek

Bestuur ChristenUnie haalt bakzeil

ZWOLLE – Het landelijk bestuur van de ChristenUnie heeft zijn voorstel voor een nieuwe bestuursstructuur niet ongeschonden door het partijcongres gekregen.

Redactie politiek
12 May 2012 09:06Gewijzigd op 14 November 2020 21:03
Peter Blokhuis en Janneke Louisa-Muller. Foto RD, Henk Visscher
Peter Blokhuis en Janneke Louisa-Muller. Foto RD, Henk Visscher

In het congres, dat zaterdag in Zwolle plaatsvindt, bestond forse weerstand tegen het voorstel om de twaalf provinciale unievoorzitters in het nieuwe uniebestuur alleen een adviserende stem te geven. Na enige discussie stelde partijvoorzitter Peter Blokhuis voor dit onderdeel uit het voorstel te halen en daar later op terug te komen. Daar stemde het congres mee in.

De ChristenUnie krijgt een nieuwe partijstructuur mede omdat de commissie-Schipper, die de verkiezingsuitslagen van 2010 analyseerde, constateerde dat er een grote afstand bestaat tussen het huidige, tien personen tellende, partijbestuur en het grondvlak van de partij. De inbreng van de kiesverenigingen verloopt op dit moment via de provinciale besturen. De provinciale voorzitters vormen samen met enkele vertegenwoordigers van partijbestuur het unieconvent. Voor veel partijleden staat het unieconvent op grote afstand en is niet herkenbaar.

Het huidige partijbestuur stelt voor om twee besturen te onderscheiden. Het landelijke bestuur, dat bestaat uit zeven leden, en een nieuw te vormen uniebestuur, waarin naast de leden van het landelijk bestuur de twaalf provinciale unievoorzitters als adviserend lid een plek hebben. Het unieconvent verdwijnt in deze opzet. Via de nieuwe structuur moet hetgeen plaatselijk leeft, via de provinciale unievoorzitters gemakkelijk op de agenda van het landelijke bestuur komen.

Met deze opzet stemde het congres in. Het nieuwe partijbestuur zal een beslissing moeten nemen over het al dan niet geven van stemrecht aan de twaalf provinciale voorzitters. Het huidige bestuur voelt daar niet zoveel voor omdat het de slagkracht van het nieuwe bestuur mogelijk vermindert.

Het nieuwe bestuur kijkt ook nog naar een amendement van Amersfoort waarin wordt gevraagd om niet een apart uniebestuur en een apart landelijk bestuur te maken, maar één landelijk bestuur, waarin voor bepaalde zaken de provinciale unievoorzitters als adviseur optreden. Het congres aanvaardde dit wijzigingsvoorstel, maar volgens partijvoorzitter Blokhuis is het verstandig dat het nieuwe bestuur ook kijkt naar deze structuur.

Het congres koos, zoals verwacht, Janneke Louisa-Muller tot nieuwe partijvoorzitter, als opvolger van Blokhuis. Er waren bij het agendapunt geen sprekers en er waren ook geen tegenkandidaten ingediend.

In het nieuwe partijbestuur werden verder gekozen waarnemend burgemeester Piet Adema van Achtkarspelen, burgemeester Klaas Tigelaar van Oud-Beijerland en communicatie-adviseur Jolande Uringa. Van de huidige bestuursleden gaan alleen Bert Boerman, Sandra Korteweg-Vermeer en Gert Schouwstra door.

Beelden van het congres zijn te zien op de website van de ChristenUnie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer