DNB waarschuwt voor verloren decennium
AMSTERDAM (ANP) - Europa dreigt af te stevenen op een verloren decennium van lage economische groei. Beleidsmakers moeten daarom vertrouwen zien te wekken door de economie te hervormen, overheidsfinanciën op orde te brengen en zwakke banken aan te pakken. Dat stelt De Nederlandsche Bank (DNB) in een donderdag verschenen rapport.
Volgens DNB zijn de financiële risico’s in de afgelopen maanden nauwelijks afgenomen. Banken hebben weliswaar meer lucht gekregen dankzij een grote stroom goedkope leningen van de Europese Centrale Bank (ECB), maar de onderliggende problemen zijn nog niet opgelost. De schuldencrisis en het lage vertrouwen in banken en de economie blijven daardoor een grote bron van zorg.
Ook de Nederlandse financiële stabiliteit is volgens DNB nog altijd kwetsbaar. De schuldencrisis is het meest acute gevaar, maar ook het grote overheidstekort en de hoge hypotheekschulden blijven een probleem. De politieke maatregelen van de afgelopen weken verkleinen de risico’s wel, vindt DNB. De centrale bank roept politici daarom op vast te houden aan de voornemens en deze „voortvarend’‘ in te voeren.
De centrale bank waarschuwt in het rapport voor de gevaarlijke mix van zwakke banken en aanhoudend lage economische groei, die Japan aan het eind van de vorige eeuw een decennium lang in zijn greep hield. Om een vergelijkbare ,verloren’‘ periode te voorkomen, moet het vertrouwen in banken en overheden worden hersteld.
Banken kunnen dat volgens DNB doen door verliezen snel te onderkennen en hun buffers te versterken. Overheden moeten hun financiën op orde brengen. Stimulering van de groei door hogere uitgaven is volgens DNB geen optie. ,De huidige situatie toont aan dat Europese landen het zich niet kunnen permitteren het vertrouwen van marktpartijen op de proef te stellen.’‘
Overheden moeten groei genereren door de hervorming van hun economie, stelt DNB. Alleen op die manier kan worden voorkomen dat schulden tot onhoudbare niveaus oplopen. ,Dat vraagt vasthoudendheid’', aldus de bank. ,De effecten worden pas na verloop van tijd zichtbaar.”