Analyse: Homorelatie stempelt verkiezingsstrijd VS
WASHINGTON – Het hoge woord is eruit. De Amerikaanse president Barack Obama is voorstander van het homohuwelijk. Of hem dat politiek voordeel zal opleveren, is nog maar de vraag.
Het interview van Obama met nieuwszender ABC van gisteren werd in allerijl geregeld. Dat moest ook wel, want zondag had vicepresident Joe Biden verklaard dat hij voor een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht is. De hele Amerikaanse natie wachtte vervolgens in spanning wat het zittende staatshoofd over deze kwestie te zeggen had.
Die boodschap was duidelijk. „Op een gegeven moment heb ik persoonlijk gewoon de conclusie getrokken dat het belangrijk is om te bevestigen dat ik denk dat stellen van hetzelfde geslacht in staat moeten zijn om te trouwen”, aldus Obama tegenover ABC.
De crux zit natuurlijk in het woord „bevestigen.” Dat suggereert dat Obama al langer voorstander van het homohuwelijk was, maar zich er nooit openlijk over had uitgesproken.
Die tactiek heeft Obama al sinds zijn verkiezingscampagne van 2008 gevoerd. Of het nu om abortus, homohuwelijk of stamcelonderzoek ging, hij benadrukte steeds de vrije keuze van de Amerikaanse burger, zonder zich al te zeer voor of tegen uit te spreken.
Zijn uitspraken over het homohuwelijk van gisteravond gaan dus duidelijk een stap verder. De vraag is intussen of dit een doelbewuste actie van Obama was. Of dat Joe Biden zondag zijn mond voorbij heeft gepraat, waardoor de president wel gedwongen was een officieel standpunt in te nemen.
Politiek gezien is het nog maar de vraag of Obama munt uit deze ontboezeming kan slaan. Volgens peilingen is ongeveer de helft van de Amerikanen voorstander van het homohuwelijk. Daarvan bevindt zich een groot deel in de Democratische achterban van Obama.
De praktijk is echter vaak anders dan de peilingen. Niet voor niets is het homohuwelijk inmiddels in 31 van de 50 Amerikaanse staten bij wet verboden.
De visie op het huwelijk zou wel eens van doorslaggevende betekenis kunnen worden bij de presidentsverkiezingen van 6 november. Voor Bijbelgetrouwe christenen in de Verenigde Staten kan de keus op dit punt dan helder zijn. De Republikeinse kandidaat Mitt Romney bevestigde gisteren nog eens dat hij een verklaard tegenstander van het homohuwelijk is.