Mogelijk slotakkoord proces Decembermoorden
PARAMARIBO (ANP) - Mogelijk is er vrijdag voor het laatst in Suriname een zitting voor het proces over de Decembermoorden. De krijgsraad beslist dan of ze de omstreden amnestiewet volgt en daarom het proces stopzet. Of dat ook gebeurt, is verre van zeker.
De omstreden amnestiewet bepaalt dat de betrokkenen van de moord op 15 tegenstanders van het militaire regime in december 1982, niet kunnen worden vervolgd. De belangrijkste verdachte in de strafzaak is de huidige president van het land, Desi Bouterse. Zijn advocaat Irwin Kanhai gaat ervan uit dat de rechter het proces stopt. „Het lijkt me zeer sterk dat de rechter de amnestiewet naast zich neerlegt. Er staat immers heel duidelijk in die amnestiewet dat het OM direct niet-ontvankelijk verklaard moet worden.'‘
Ook de Surinaamse juriste Jennifer Van Dijk-Silos gaat er vanuit dat de rechter het proces stopt. ,Als het Hof voorbijgaat aan deze wet, ontstaat er een rechtsstatelijke crisis. Ze gaat het moeten toepassen’‘, zegt ze in de Surinaamse krant De Ware Tijd.
De rechter kan de wet wel naast zich neerleggen, meent advocaat Freddy Kruisland. Hij is adviseur van de nabestaanden van de slachtoffers. ,Er zijn internationale overeenkomsten die stellen dat burgers bepaalde rechten hebben. Op grond daarvan zou de rechter de amnestiewet niet van toepassing kunnen verklaren’‘, legt Kruisland uit. Hij wil geen voorspelling wil doen over het verloop op vrijdag.
Overigens is er nog een derde optie. Het OM kan van de rechter de gelegenheid krijgen een pleidooi met strafeis uit te spreken, waarna de rechter het OM niet-ontvankelijk verklaart.
Voor de Internationale Commissie van Juristen (ICJ) woont Jeff Handmaker de zitting bij. Hij is erbij om te kijken of het proces eerlijk verloopt. Handmaker benadrukt dat hij onafhankelijk is. ,De ICJ vindt het belangrijk zichtbaar voor alle aanwezigen bij het proces te zijn. Ik ga bij voorbeeld kijken of de rechter rekening houdt met de internationale verdragen waar Suriname zich aan heeft verbonden. En of het Openbaar Ministerie een goede rol speelt.’’
Verder is het volgens Handmaker belangrijk in de gaten te houden hoe toegankelijk het proces is, ,of iedereen die dat wil het kan volgen. En natuurlijk is belangrijk om te bepalen of de rechter zich vrij voelt om onafhankelijke uitspraken te doen.” Handmaker maakt na afloop van de zitting een rapport.