Buitenland

Mormonen leven vrij strikt

RIJSWIJK (ANP) - De mormonen zijn de laatste tijd volop in de belangstelling. Zo is de Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney (65) een overtuigde mormoon. Bovendien staat het geloof centraal in de populaire tv-serie Big Love en in de musical The Book of Mormon.

9 May 2012 15:44Gewijzigd op 14 November 2020 20:59

Ondanks alle aandacht zijn er wereldwijd slechts circa 14 miljoen aanhangers van het mormoonse geloof. Bijna de helft van hen woont in de Verenigde Staten, waar in Salt Lake City ook het hoofdkantoor is gevestigd. Nederland telt ongeveer 8000 leden, met een eigen tempel in Zoetermeer.

De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, zoals de mormonen eigenlijk heten, geloven in de Bijbel. Maar daarnaast hebben ze nog drie andere heilige boeken: het Boek van Mormon, de Leer en Verbonden en de Parel van Grote Waarde. De mormoonse kerk werd op 6 april 1830 gesticht door Joseph Smith. Hij beweerde dat een engel met de naam Moroni hem in 1823 opdracht gaf een eeuwenoude kroniek te vertalen. Dat werd het Boek van Mormon, waarin is beschreven hoe enkele families in Bijbelse tijden van Jeruzalem naar Amerika verhuisden.

De mormonen hebben een sterk familiegevoel, waarbij overspel, abortus, porno en ook homorelaties zijn verboden. Een enthousiast lid hoopte in 2008 eens zieltjes te winnen met een promotiekalender vol halfnaakte missionarissen. Hij werd direct verbannen uit de kerk.

De aanhangers schuwen verslavende stoffen zoals alcohol, tabak en zelfs thee. Ze doen veel aan liefdadigheid en zending. De leden moeten steeds minstens 10 procent van hun inkomsten afstaan voor de kerkgebouwen, missie en andere doelen.

Opmerkelijk is dat mormoonse mannen tot 1890 wel meerdere vrouwen mochten hebben. De polygamie is nu alleen te vinden bij enkele afgesplitste groepen.

De mormonen geloven dat iemand pas in de hemel komt als die mormoons is gedoopt. Dat kan zelfs nog na de dood. De persoon kan dan „in een volgend leven” zelf beslissen of hij of zij de doop accepteert. Zo heeft de familie van Romney zijn overleden schoonvader, bij leven een overtuigde atheïst, laten opnemen in het kerkregister. De mormoonse kerk heeft voor dit soort doelen een gigantisch register van allerlei families.

Na kritiek stopte de kerk in 1995 met het dopen van overleden personen, maar het gebeurt soms toch nog. De kerk kwam dit voorjaar in opspraak, toen de Amsterdamse jodin Anne Frank werd gedoopt, bekend van haar dagboek over haar onderduikperiode in de Tweede Wereldoorlog. Een maand eerder werden ook de ouders van nazi-jager Simon Wiesenthal gedoopt. De kerk veroordeelde dat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer