Merkel reikt Hollande de hand
BERLIJN (ANP/DPA/AFP) – In de strijd tegen de Europese schuldencrisis zullen de belangrijkste leiders „goed en intensief” samenwerken. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel maandag bezworen. Ze zal de aankomende president van Frankrijk, François Hollande, dan ook „met open armen ontvangen” in Berlijn.
Hollande won zondag de presidentsverkiezingen. Hij versloeg het zittende staatshoofd Nicolas Sarkozy, Merkels belangrijkste bondgenoot in Europa. ’Merkozy’, zoals het duo werd genoemd, probeerde eurolanden als Griekenland ertoe te dwingen hun begrotingen op orde te brengen. Tijdens de campagne zei Merkel dan ook openlijk dat ze hoopte op een verkiezingszege van Sarkozy.
Hollande wil de strenge begrotingsregels juist loslaten. Hij pleit ervoor meer geld uit te geven om zo de economische groei te stimuleren. Daarvan kan volgens Merkel geen sprake zijn. De regels „zijn afgesproken en moeten nu verder worden uitgewerkt”, maakte de bondskanselier duidelijk. Groei kan volgens haar pas komen als eerst de staatshuishouding op orde is.
Wanneer Hollande voor het eerst een bezoek aan Berlijn brengt, is nog niet bekend. Volgens Merkel gebeurt dat „vrij snel” na zijn aantreden. Hollande legt op 15 mei de eed af. Dan maakt hij ook bekend wie zijn premier wordt. Een van de kandidaten is Martine Aubry. Zij is de grondlegger van de Franse 35-urige werkweek, die volgens waarnemers een blok aan het been van de economie is.
Frankrijk en Duitsland zijn de twee grootste economieën in de eurozone. Slechtere verhoudingen tussen de twee zijn voor de markten een doemscenario. Hollande weet dat ook, zegt econoom Joost Beaumont van ABN Amro. „Hij heeft geen enkele behoefte aan meer onrust over de schuldencrisis.”
Hollande kreeg zondag 51,62 procent van de stemmen, tegen 48,38 procent voor Sarkozy. Opvallend was het grote aantal ongeldige en blanco stemmen. De extreem-rechtse leidster Marine Le Pen had gezegd blanco te stemmen. Volgens haar was zowel Hollande als Sarkozy de stem van het volk niet waard.
In juni zijn er weer verkiezingen in Frankrijk. De bevolking kiest dan voor de Assemblée nationale, de Franse Tweede Kamer. De socialisten van Hollande stevenen ook daar af op een overwinning.