Schrijnend verhaal over moderne slavenhandel
Slavernij is een beladen woord, een zwarte bladzijde uit het koloniale verleden, maar lijkt niet iets van deze tijd. Schrijfster Sally Grindley denkt daar anders over. Met ”Verkocht” schreef ze een schrijnend verhaal over moderne slavenhandel in China.
Lu Si-yan woont met haar ouders en broertje op het platteland en heeft daar een arm, maar gelukkig leven. Totdat haar vader plotseling sterft en er geen inkomen meer is. Een rijke en knorrige oom springt bij totdat ze 11 jaar is. Dan neemt hij haar mee naar de markt en verkoopt haar. „Je moet je nu zelf staande zien te houden in de modderige draaikolk van het leven. Je moeder en ik hebben je goed op weg geholpen.” Lu Si-yans nieuwe eigenaar laat haar in zijn huis lange werkdagen maken. Hij wil dat ze later trouwt met zijn gehandicapte zoon. Gelukkig helpt de oma in het gezin Lu Si-yan te ontsnappen. Ze belandt in een fabriek, waar de werkomstandigheden zo mogelijk nog slechter zijn. Lu Si-yan raakt uitgeput van het zware, vieze werk. Ziet ze haar moeder en broertje ooit nog terug?
”Verkocht” is een indringende –uit het Engels vertaalde– jongerenroman die de uitbuiting van Chinese tieners geloofwaardig in beeld brengt. Het is een triest verhaal, dat echter ook de kracht van hoop en vriendschap aangeeft. Opvallend is dat uitgeverij Callenbach dit jaar veel vertalingen voor jongeren uitgeeft met ongeveer hetzelfde thema: hoe redden pubers zich in landen waar de omstandigheden verre van ideaal zijn? Deze young adultromans zijn een waardevolle aanwinst voor de boekenkast.
Boekgegevens
”Verkocht”, Sally Grindley; uitg. Callenbach, Utrecht, 2012; ISBN 978 90 266 0072 2; 160 blz.; € 13,95.