Voorgeleiding verdachten 9/11 met problemen
WASHINGTON (ANP) – De voorgeleiding van vijf verdachten van de terreuraanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington is zaterdag niet ongestoord verlopen. De advocaten van de verdachten deden hun oortelefoons af en weigerden te luisteren naar de vertaling van de vragen van de rechter van het militaire tribunaal in het omstreden Amerikaanse detentiekamp Guantanamo Bay op Cuba.
De rechter schorste de zitting voor korte tijd en liet vervolgens de vertaling van zijn vragen over aan een tolk, die voor iedereen in de rechtszaal verstaanbaar was.
Een van de verdachten is Khalid Sheikh Mohammed, die heeft bekend het brein achter de aanslagen te zijn. Hij weigerde te antwoorden op vragen van de rechter, of hij tevreden is over zijn Amerikaanse advocaten. „Ik denk dat Mohammed zal weigeren tot de rechtbank te spreken. Ik denk dat hij diep bezorgd is over de eerlijkheid van de gang van zaken”, aldus een van de advocaten, David Nevin. Khalid Sheikh Mohammed gold als de derde man binnen het terreurnetwerk al-Qaida, toen hij in 2003 in Pakistan werd opgepakt. 3 jaar later werd hij naar Guantanamo Bay overgebracht.
Een andere verdachte, Ramzi Binalshibh, schreeuwde dat de Amerikanen alle vijf zullen doden. „Misschien ziet u ons niet meer. Jullie gaan ons doden”, beet hij de rechter toe. Binalshibh verbrak daarmee het zwijgen dat de verdachten sinds hun eerste voorgeleiding in acht hebben genomen.
Het kan nog wel een jaar duren voor het proces begint. Als de vijf schuldig worden bevonden, kunnen zij tot de doodstraf worden veroordeeld. Tegen hen zijn zeven aanklachten ingediend, die alle met de aanslagen van 11 september 2001 te maken hebben.
Bij de aanslagen boorden twee gekaapte vliegtuigen zich in het Wereldhandelscentrum in New York. Een ander gekaapt vliegtuig boorde zich in het Pentagon in Washington. Een vierde stortte neer in de staat Pennsylvania. Dat vliegtuig was op weg naar Washington, mogelijk naar het Witte Huis of het Capitool, de zetel van de Amerikaanse volksvertegenwoordiging. De terreuraanslagen kostten ongeveer 3000 mensen het leven.