SGP Staphorst: Verwijs naar God in nota cultuurbeleid
STAPHORST – De SGP in Staphorst wil dat er in de nieuwe nota cultuurbeleid van de gemeente een passage komt waarin wordt verwezen naar de eer van God.
De partij denkt aan een passage zoals: „De gemeenteraad van Staphorst richt zich in haar cultuurbeleid op hetgeen strekt tot eer van God en tot welzijn van mens en mensheid.”
Volgende week komt de nota aan de orde in de gemeenteraad. SGP-raadslid Den Ouden benadrukt dat zo’n passage niet alleen christenen aangaat. „Wat goed is, is tot eer van God. Veel zaken worden universeel goed gevonden door iedereen. De gemeente hecht aan het ethisch beoordelen van datgene op cultureel gebied waarvoor zij op de een of andere wijze verantwoording draagt. Zaken zoals godslastering worden dan geweerd. Het gaat om de openbare ruimte. Wat iemand drijft, is geen zaak van een overheid.”
Den Ouden is niet bang voor een discussie zoals die begin 2010 losbarstte toen de CU, gesteund door de SGP, pleitte voor een Bijbels voorwoord in de Archeologische Waardenkaart van de gemeente. De partijen wilden toen dat geschreven werd dat velen in de gemeente geloven in een jonge aarde. In de nota stond de gangbare opvatting dat de wereld miljarden jaren oud is. Het voorwoord, dat losstond van eigenlijke tekst, kwam er.
De SGP heeft moeite met de huidige conceptnota cultuurbeleid. Daarin staat „dat de gemeente niet de behoefte heeft om uitspraken te doen over of richting te geven aan de wijze waarop burgers hun bestaan en de samenleving vormgeven, hoe zij zich dienstbaar maken en hun leven zin geven, hoe zij zichzelf en hun talenten ontplooien en ontwikkelen, ieder vanuit zijn eigen achtergrond.”
Volgens de SGP spreekt hieruit de moderne, volkomen liberale insteek. „De stelling lijkt te zijn dat er geen verschil is tussen goed en kwaad. Dat is er natuurlijk wel.”
Voor de SGP was het niet nodig geweest om modellen in Staphorster ondergoed over de catwalk te laten lopen tijdens het recente evenement Staphorst Bruist. „In dit geval gaat ethiek boven esthetiek”, aldus Den Ouden. De SGP vindt het teleurstellend dat kerkelijk religieus erfgoed niet expliciet staat vermeld in de nota. „Ik kan dat niet geloven. En dat in Staphorst.”