Ook Binnenhof herdenkt
DEN HAAG (ANP) – Ook op het Binnenhof is vrijdag de Tweede Wereldoorlog herdacht. De voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, Fred de Graaf en Gerdi Verbeet, legden een krans bij de Erelijst van Gevallenen in het Tweede Kamergebouw.
Minister-president Mark Rutte deed hetzelfde namens de Raad van Ministers van het Koninkrijk. De Erelijst is een boek waarvan nog elke dag een bladzijde wordt omgeslagen.
Herdenken doen we niet alleen voor degenen die het hebben meegemaakt, aldus Verbeet in haar speech. „Het is juist ook voor hen die het niet hebben meegemaakt.” Het helpt te beseffen dat we onze vrijheid bepaald niet cadeau hebben gekregen en dat je er ook voor moet blijven zorgen, zo was uit de woorden van de scheidende Tweede Kamervoorzitter op te maken.
Verbeet sprak daarna over het belang van persvrijheid, in het nabijgelegen perscentrum Nieuwspoort. Ze verhaalde van haar ouders, die in de oorlog het illegale Parool lazen: „Misschien lazen ze op 27 september 1943 wel de gruwelijkste primeur uit de loopbaan van Frans Goedhart, alias Piet `t Hoen. Het artikel waarin voor het eerst expliciet werd geschreven over gaskamers in Auschwitz.”
Verbeet wil dat de huidige media trots zijn op hun rol in de democratie. „Dat ze meegaan in de zoektocht naar nieuwe wegen, naar een nieuwe invulling van de democratie. Naar nieuwe manieren om de burgers het gevoel te geven, dat ze echt worden vertegenwoordigd. Naar nieuwe manieren om de macht te controleren.”
„Die alertheid, die bereidheid om onszelf in de spiegel te zien en ons in te zetten voor vernieuwing en versterking van de democratie, dat is toch wel het minste dat we aan de strijders van de illegale pers verschuldigd zijn”, zei Verbeet. „Inhoud geven aan hun ideaal van een levendige politieke gedachtewisseling. Van een politiek die zich niet met gezeur over futiliteiten laat afleiden van de werkelijke problemen.”