VGKN formuleren visie op Israël
EDE – De voortgezette Gereformeerde Kerken in Nederland (VGKN) hebben het Centrum voor Israël Studies (CIS) in Ede gevraagd „partner” te mogen worden. Ook heeft het kerkverband in een notitie zijn visie op de relatie met Israël verwoord.
Dat heeft ds. A. van Harten-Tip, woordvoerder van de synode van de VGKN, donderdag desgevraagd gezegd.
De VGKN ontstonden in mei 2004 uit enkele gereformeerde kerken die niet mee wilden in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Het kerkverband telt ongeveer 2900 leden. Het Centrum voor Israël Studies is een samenwerkingsverband tussen de christelijke gereformeerde deputaten kerk en Israël, de Gereformeerde Zendingsbond en de Christelijke Hogeschool Ede.
De VGKN zijn te klein om participant van het CIS te worden, aldus ds. Van Harten-Tip. Wel is het waarschijnlijk mogelijk het Israëlcentrum als „partner” te steunen en bepaalde diensten af te nemen. De predikante verwacht dat het bestuur van het CIS akkoord gaat met de aanvraag. De VGKN zullen dan het eerste kerkgenootschap zijn dat een partnerschap met het Israëlcentrum aangaat.
De VGKN hebben het CIS vorige week als „visitekaartje” een notitie over de relatie met Israël toegestuurd. Deze is een nadere uitwerking van artikel 77 van de kerkorde van de VGKN, waarin staat dat de kerk geroepen is „gestalte te geven aan de onopgeefbare verbondenheid van de gemeente van Christus met het volk Israël en het gesprek met Israël te zoeken over het verstaan van de Heilige Schrift, in het bijzonder met betrekking tot het Koninkrijk van God en de belijdenis dat Jezus de Messias is.”
De VGKN zeggen „met regelmaat” voorbede te doen voor het volk Israël, maar ook voor de regering van de staat Israël. Het bestaan van de staat Israël wordt gezien als een „begin van de vervulling” van door de Bijbelse profeten gedane uitspraken. „Wij mogen in alle ontwikkelingen, met name vanaf het begin van de twintigste eeuw, de hand van God zien.”