Economie

Bundesbank laakt begrotingsbeleid Schröder

Duitsland zal volgend jaar opnieuw de begrotingsregels van de Europese Unie overtreden als de regering–Schröder geld gaat lenen om belastingverlagingen te financieren. Daarvoor waarschuwt de Bundesbank, de Duitse centrale bank, in een maandag verschenen rapport over de Duitse economie.

ANP
18 August 2003 13:37Gewijzigd op 14 November 2020 00:29

De Bundesbank juicht belastingverlagingen in principe toe, maar wijst er tevens op dat de begroting ermee niet op orde komt. Volgens de EU–regels mogen Europese overheden het begrotingstekort niet boven de 3 procent van het bruto binnenlands product laten uitkomen. Dit hebben de landen die meedoen aan de euro afgesproken om een stabiele Europese munteenheid te garanderen.

Duitsland flirt al enkele jaren met de norm van 3 procent. Dit is voor de Europese Commissie reden om maatregelen te eisen van de regering–Schröder. Europees commissaris Solbes van monetaire zaken dreigde maandag in de Britse zakenkrant Financial Times met zware strafmaatregelen als Duitsland opnieuw de regels overtreedt.

De Europese Commissie staat onder zware druk van de kleinere eurolanden, waaronder Nederland, om hard op treden tegen Duitsland. Nederland, maar ook Ierland, Oostenrijk en Griekenland, zeggen zelf veel moeite te doen om de Europese begrotingsafspraken wel te volgen. Dit gaat veelal ten koste van economische groei, terwijl landen als Duitsland en Frankrijk de begrotingsteugels willen laten vieren om de economie te stimuleren.

Volgens de Bundesbank zal de Duitse regering haar begrotingsbeleid wederom tegen het licht moeten houden om te voorkomen dat het begrotingstekort te hoog oploopt. Tot dusver had bondskanselier Schröder 7 miljard euro nodig om flinke belastingverlagingen te kunnen financieren. Circa 4 miljard zou moeten worden opgehaald door een beroep te doen op de kapitaalmarkten. De Bundesbank adviseert nu om meer te bezuinigen op de steun aan de deelstaten, een politiek gevoelige kwestie in Duitsland.

De centrale bank zegt er zeker van te zijn dat de Duitse begroting dit jaar met een „aanzienlijke marge" niet zal voldoen aan de EU–regels. In 2002 bedroeg het begrotingstekort al 3,6 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer