Analyse: Politie haalt rond moord juwelier alles uit de kast
DEN HAAG – Eén van de twee vermoedelijke overvallers op de Haagse juwelier Ruud Strattman is opgepakt, bleek woensdag. Eén is nog voortvluchtig. De politie haalt alles uit de kast om de roofdmoord op te lossen.
Wat is de juwelier uit Den Haag overkomen?
De 47-jarige ondernemer van juwelierszaak Lapidee werd vorige week overvallen door twee mannen en neergeschoten. Hij stierf aan zijn verwondingen, nadat hij kennelijk verzet had geboden.
Een van de vermoedelijke overvallers, Ziya B., is inmiddels opgepakt. Waar is dat aan te danken?
De politie zet alles om alles om de daders achter slot en grendel te krijgen. Tientallen rechecheurs zijn op de zaak gezet. Er is, volkomen begrijpelijk, grote verontwaardiging over het feit dat de juwelier op klaarlichte dag is doodgeschoten.
Van cruciaal belang is verder dat er scherpe camerabeelden zijn van de twee overvallers. Die beelden zijn vorige week vertoond via televisie. Te zien is dat de twee mannen, van wie één een chique tasje draagt, zogenaamd geïnteresseerd juwelen bekijken. Plotseling richten ze hun wapens op de juwelier. Het moment waarop de ondernemer wordt doodgeschoten, is niet op televisie vertoond. Opvallend is dat beide mannen geen bivakmutsen dragen, dat is bij overvallen nogal eens anders.
Mag de politie beelden van overvallers aan het hele Nederlandse volk tonen?
Zeker. In een programma als Opsporing Verzocht worden geregeld camerabeelden vertoond waarop verdachten zijn te zien. Op die manier hoopt de politie op tips van bijvoorbeeld buurtbewoners en passanten. Na de uitzending over de twee Haagse overvallers stroomden tientallen tips binnen.
De politie maakte dinsdag ook de namen bekend van de twee verdachte roofovervallers. Strijdt dat niet met de privacywetgeving?
De politie doet dat vaker, in zware zaken. Op de nationale opsporingslijst staan op de site politie.nl bijvoorbeeld foto’s en volledige namen van mannen als Sharif Korz, John Hilkens en Durim Gremaj. Iemand als Dino S. stond ook op de nationale opsporingslijst. Hij werd uiteindelijk in Amsterdam opgepakt en zit momenteel vast.
De foto’s en namen van de twee verdachte roofovervallers uit Den Haag zullen altijd op internet circuleren. Maar voor de politie weegt zwaarder dat de mannen verdacht worden van een zeer ernstig feit. Het noemen van de namen en tonen van de beelden dient een opsporingsbelang.
Een van de overvallers, Sandro Grigolia, is nog voortvluchtig. Hoe groot is de kans dat hij opgepakt wordt?
Er lijkt een gerede kans te zijn dat ook hij binnenkort wordt opgepakt. Mogelijk is hij uitgeweken naar België. Ook daar worden zijn foto en naam verspreid. De politie jaagt op de man. Het zal voor hem een forse klus worden om uit handen van politie te blijven. Grigolia moet bijvoorbeeld eten hebben. Wil hij niet opgepakt worden, dan lijkt het erop dat hij handlangers zal moeten hebben die hem onderhouden. Een andere mogelijkheid is om met vermomming door het leven te gaan. Een voortgejaagd bestaan.
De praktijk leert dat gezochte misdadigers in Nederland nogal eens tegen de lamp lopen. Zo werd uiteindelijk Dino S. in een Amsterdams appartement ingerekend. Krap twee weken geleden werd Ajax-hooligan Rick Halman opgepakt in Hilversum. Ook van hem publiceerde de politie eerder naam en foto. Halman wordt er onder meer van verdacht in november vorig jaar in Amsterdam een 24-jarige man te hebben doodgeschoten.
Stijgt het aantal overvallen in Nederland?
In zijn algemeenheid daalt het aantal overvallen. Zo zijn er in 2011 2272 overvallen gepleegd, 300 minder dan in 2010. Het oplossingspercentage steeg van 24 naar 30 procent. Tegelijkertijd blijven overvallen op juweliers een groot punt van zorg. In relatief veel gevallen zijn de plegers van overvallen van allochtone afkomst.