Sarkozy probeert rechts te paaien
PARIJS – Met nog vijf dagen te gaan tot de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen staat vooral Nicolas Sarkozy voor de opgave zo veel mogelijk kiezers van het extreem rechtse Front National te overtuigen. Zonder massale steun van Le Penstemmers lijkt de zittende president zondag geen kans te maken tegen zijn socialistische tegenstander François Hollande.
Een tegenvaller voor Sarkozy was dat Marine Le Pen dinsdag aankondigde blanco te zullen stemmen. Zij gaf haar achterban geen direct stemadvies, maar maakte met felle kritiek op zowel Sarkozy als Hollande duidelijk dat wat haar betreft beiden de stemmen van Front Nationalkiezers niet waard zijn en haar blanco stem navolging verdient.
Le Pen maakte Sarkozy en Hollande onder meer uit voor „leugenaars” die Frankrijk verkwanselen aan Europa en de Franse waarden verraden. Zij drong er bij haar aanhangers op aan om het Front National ook straks te steunen bij de parlementsverkiezingen in juni. „Deze beweging die wij hebben gelanceerd, kan niet worden gestopt; onze overwinning is onvermijdelijk. Niets zal meer hetzelfde zijn”, aldus Le Pen.
Sarkozy maakte de afgelopen dagen al een ruk naar rechts en gaf daar dinsdag op een bijeenkomst voor het plein van de Eiffeltoren een vervolg aan. Hij herhaalde dat er te veel „immigranten” zijn in Frankrijk. „Ik heb nooit gepleit voor een gesloten Frankrijk. Ik zal nooit pleiten voor ”zero immigratie”, maar de waarheid is dat als je meer mensen uitnodigt dan je aankunt, je ze niet langer kan integreren. Er zijn geen huizen en scholen genoeg, en er is onvoldoende werk”, zei Sarkozy.
Hollande (53 procent) staat in de meest recente peilingen voor op Sarkozy (47 procent), die namens de centrumrechtse UMP een tweede termijn als president ambieert. Le Pen kreeg tijdens de eerste ronde van de presidentsverkiezingen bijna 18 procent van de stemmen, waarmee zij als derde eindigde.
Waarnemers zeggen dat Sarkozy met zijn pogingen Le Pens kiezers in zijn kamp te trekken, het risico neemt om meer gematigde kiezers af te stoten in de richting van Hollande.
De twee kandidaten treffen elkaar vanavond in een tv-debat. Het kwetsbare punt van Hollande is dat hij vroeger werkte voor president Mitterrand. Die smeet destijds geld over de balk. Mitterrand stopte radicaal het bezuinigingsbeleid van zijn rechtse voorganger (Valéry Giscard d’Estaing) en begon de socialistische staat te bouwen met onder meer nationalisaties en het belasten van rijke mensen.
Juist in een verkiezingscampagne wordt dit door de rechtse kandidaat natuurlijk tegen Hollande gebruikt. Ook Hollande heeft beloofd de rijken zwaarder te belasten. Dat geld moet banen scheppen en de ”acquis sociaux”, de sociale verworvenheden, overeind houden of waar ze zijn aangetast door president Nicolas Sarkozy, worden hersteld. Zo moet de pensioengerechtigde leeftijd volgens Hollande terug naar 60 jaar. Dat kost geld en hij wil daarom graag onderhandelen over het lastige Europese stabiliteitspact dat de begrotingstekorten aan banden moet leggen.
Sommige waarnemers vrezen dat Hollande zijn socialistische overwinning gaat vieren met hoge uitgaven, om zich daarna tot de ‘begrotingsorde’ te laten roepen. Maar in juni zijn er weer parlementsverkiezingen, en dat maakt alles onzeker.