Kerk & religie

Priester en kerkelijk werker hebben hoge kans op burn-out

MÜNCHEN – De kans op burn-out en psychische ziekten voor werknemers is de laatste jaren toegenomen. Priesters en kerkelijk werkers zijn daarop geen uitzondering, zo bevestigt de Duitse theoloog en psychotherapeut Wunibald Müller. „De situatie is soms dramatisch en raakt inmiddels ook jongere priesters en kerkelijke werkers.”

Kerkredactie
1 May 2012 15:45Gewijzigd op 14 November 2020 20:50
Foto EPA
Foto EPA

Müller, hoofd van het 20 jaar bestaande benedictijnse toerustingscentrum Recollectio-Haus in Münsterschwarzach, ziet het omvangrijke takenpakket van de pastor als boosdoener. Daardoor komen voorgangers niet meer toe aan het vrijmaken van tijd voor mensen en het bieden van pastorale zorg, zo schrijft de Duitse website van de rooms-katholieke Domradio dinsdag.

Het soms diepgaande verschil tussen de voorgeschreven leer van de kerk en de eigen opvattingen van de voorganger kan verder voor behoorlijke spanning zorgen. Als voorbeelden noemt Müller de kwesties celibaat en homoseksualiteit.

Volgens de therapeut moeten priesters opgeleid worden om te kunnen leiding geven, delegeren en bruggen bouwen. Bij een gezond zelfbeeld behoren voorgangers de gevolgen van de secularisatie niet op zichzelf te betrekken. Ook is het normaal dat priesters eens nee verkopen. Kerkleden dienen dat te respecteren. „Zo blijven zielzorgers langer gezond en leveren ze niet alleen opgewarmde prak.”

Enkele weken geleden werd uit een Italiaans onderzoek bekend dat priesters veel kans hebben om psychisch onderuit te gaan. Ze moeten continu beschikbaar zijn allerhande taken in de parochie. 59 procent van de priesters uit het onderzoek zei een introvert karakter te hebben en liever te studeren en te mediteren. Ze voelen zich met hun boodschap niet altijd begrepen bij de hoorders en ontvangen bovendien niet genoeg steun uit de eigen gelederen. Het celibaat maakt eenzaam en liggings- en generatieverschillen tussen geestelijken bevordert de eenheid niet. Psychosociale hulp zoeken is er niet altijd bij. In Afrika betekent dat voor priesters zelfs een nederlaag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer